ההזדמנויות והסיכונים: מה תשנה הרפורמה בבנקאות לחשבון הפרטי?

רפורמת הבנקאות הפתוחה שנכנסה לתוקף השנה, מאפשרת ללקוחות לגשת למידע הפיננסי האישי בקלות ולהשתמש בו בחופשיות • מה מסתתר מאחורי המושג "פתיחות", ואיך ניתן לנצל את היתרונות החדשים באופן בטוח ואחראי? • אלו ההזדמנויות והסיכונים

בנקאות פתוחה, מאובטחת | צילום: שאטרסטוק

הרפורמה בבנקאות הפתוחה, שעוגנה בחקיקה בשנת 2021, מאפשרת כיום שיתוף מידע פיננסי בין לקוחות לבנקים וגופים פיננסיים אחרים. אחד הגורמים שמנצלים את היתרונות הטמונים בפתיחות המידע הם חברות ה־פינטק (FinTech), המספקות שירותי ניהול כספים דיגיטליים כגון תכנון תקציב, השוואת עלויות והצעת אופציות חלופיות ללקוחות. במקביל, גם גופים פיננסיים מסורתיים יותר מנצלים את היכולת לאגור ולנתח מידע על הלקוחות, על מנת לשפר את השירות ולהציע פתרונות חדשים.

החוק מאפשר גישה ישירה וזמינה יותר לפרטי החשבונות האישיים, החל מאתרי הבנקאות המקוונת וכלה באפליקציות פיננסיות חדשניות. עד כה, רוב לקוחות המגזר הפרטי נהגו לנהל את כלל יחסיהם הפיננסיים דרך מוסד אחד, בדרך כלל הבנק שבו מנוהלים החשבונות – אולם הרפורמה שואפת לשנות את המצב.

המטרה המרכזית היא לאפשר ללקוח לקבל תמונה כוללת ומעודכנת של מצבו הפיננסי, באופן עצמאי ובזמן אמת, על ידי איחוד הנתונים מכלל הספקים – ובכך לסייע בקבלת החלטות מושכלות יותר בנושאי כספים ובנקאות.

חשבון בנק, מקשים | צילום: שאטרסטוק

על פי החוק, גופים פיננסיים שונים חייבים לאפשר שיתוף מידע ביניהם, מה שמסיר בפועל את המונופול על נתוניו הכספיים של לקוח מסוים אצל מוסד אחד. המידע הנחשף כולל פרטים כגון יתרות, עמלות, תנועות בחשבון, הלוואות ונכסים נוספים.

מנגד, שמירת הפרטיות והגנת הפרטיים נשמרת בקפדנות – כל גוף המעוניין בגישה למידע אישי של לקוח חייב לעבור רישוי ובקרה הדוקה על ידי הרגולטור, וכן לקבל את הסכמת בעל הנתונים. האתגר העומד בפני המחוקקים הוא לאזן בין נגישות הנתונים לבין הגנה מקסימלית על פרטיות הלקוחות.

לסיכום, למרות היתרונות הברורים של רפורמת הבנקאות הפתוחה ביכולת לקבל הצעות ושירותים פיננסיים מותאמים באופן אישי יותר, על הלקוח לנהוג בזהירות בבחירת מידת החשיפה של פרטיו.

מצד אחד, שיתוף המידע עשוי להוביל לשיפורים בשירות וליצירת תחרות בין גורמים פיננסיים שונים. אך מצד שני, יש לשקול היטב אילו גופים זוכים לגישה לפרטים האישיים והרגישים, על מנת למנוע אפשרות של ניצול לרעה של הנתונים. בסופו של יום, על הלקוח לשמור על שליטה מלאה במידת החשיפה של המידע הפיננסי האישי.

שתפו כתבה זו:

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן