רשות שוק ההון פירסמה לא מכבר להערות הציבור טיוטת הצעה לשינוי חוק הביטוח הסיעודי, ובה שינויים מהותיים בתנאי הזכאות ובכיסויים הביטוחיים, העלולים לדעת משפטנים המצויים בתחום לפגוע באוכלוסיות מוחלשות כגון קשישים ואנשים עם מוגבלויות.
לדברי עורכי הדין רפאל אלמוג ויואב גפני ממשרד אלמוג-שפירא, המייצג קבוצות מבוטחים סיעודיים ומתמחה בדיני ביטוח, המהלך המתוכנן של הרשות הוא בלתי מידתי, פוגע במבוטחים הסיעודיים ומיטיב עם חברות הביטוח על חשבונם.
כיום מבוטחים במסגרת הביטוח הסיעודי הקבוצתי לחברי קופות החולים כ-4.9 מיליון אזרחים. הביטוח הסיעודי לחברי קופות החולים מעניק פיצוי חודשי למבוטחים שנקלעו למצב סיעודי ואינם מסוגלים לבצע פעולות יום יומיות באופן עצמאי.
הקשחת תנאי הזכאות
"השינויים המוצעים אינם מתחשבים בצרכים האמיתיים של המבוטחים, ויפגעו באופן ישיר בעשרות ומאות אלפי מבוטחים ששילמו פרמיות במשך שנים", אומרים השניים.
טיוטת השינוי בחוק מציעה להקשיח את תנאי הזכאות לביטוח הסיעודי הקבוצתי, ובין היתר לשנות את הגדרת פעולת ההלבשה כך שאדם ייחשב כסיעודי רק אם אינו מסוגל ללבוש את כל פריטי הלבוש, עליונים ותחתונים.
"הדרישה הזו מתעלמת מהמציאות שבה חוסר יכולת ללבוש פריט אחד בלבד משבש לחלוטין את עצמאותו של האדם", מסבירים עורכי הדין, "הדבר עלול להוביל לכך שמבוטחים יידרשו להתקשות ב-5 מתוך 6 פעולות היומיום כדי להיות זכאים לתגמולים – מצב בלתי סביר בעליל".
"מבוטחים יגלו שנותרו 'לקוחות שבויים', והכספים ששילמו במשך שנים יֵרדו לטמיון. הם יִוותרו ללא יכולת אמיתית לקבל את תגמולי הביטוח הסיעודי"
בנוסף, הטיוטה מציעה להוסיף תנאי המחייב הוכחת העסקת מטפל אישי או בן משפחה כתנאי לקבלת הכיסוי הביטוחי. "זה נוגד את תכלית הביטוח עצמו, שנרכש במיוחד כדי להבטיח סיוע במקרים שבהם למבוטח אין משאבים או יכולת להסתייע בגורם חיצוני", מציינים אלמוג וגפני.
"כיצד ניתן לדרוש ממבוטח להוציא הוצאות ניכרות על מטפל אישי לפני שקיבל את תגמולי הביטוח? הדבר ירחיק מבוטחים סיעודיים רבים מקבלת התגמולים המגיעים להם", הם מוסיפים.
עורכי הדין מדגישים כי ההוראות המוצעות אינן מספקות מענה לבעיה העיקרית המטרידה את חברות הביטוח ומונעת מהן להשתתף במכרזים של קופות החולים: הגירעון המתמשך בקרנות הסיעוד.
הליך לא שקוף
"במקום לטפל בשורש הבעיה ולמצוא פתרונות אמיתיים, בחרה הרשות לפגוע בזכויות המבוטחים לטובת חברות הביטוח", הם טוענים.
לדבריהם, המהלך של רשות שוק ההון טומן בחובו השלכות חמורות על ציבור המבוטחים הסיעודיים, המהווים רוב מכריע מקרב מבוטחי הסיעוד בישראל.
"מבוטחים ומשפחותיהם יגלו שנותרו 'לקוחות שבויים', והכספים ששילמו במשך שנים יֵרדו לטמיון. הם יִוותרו ללא יכולת אמיתית לקבל את תגמולי הביטוח הסיעודי", מזהירים אלמוג וגפני, אשר פנו לרשות שוק ההון במכתב חריף, בו הציעו חלופות לשינויים המוצעים וקראו לרשות לשתף את הציבור בתהליך קבלת ההחלטות.
"ההליך שנעשה עד-כה אינו שקוף ואינו כולל התייעצות אמיתית עם הציבור והגורמים המקצועיים", אומרים השניים, "אנו קוראים לרשות לפרסם את הנימוקים שהובילו לשינויים, להאריך את פרק הזמן לקבלת הערות מהציבור, ולכנס שולחן עגול עם נציגי ציבור, עמותות ואנשי מקצוע".
"כל שינוי בזכאות המבוטחים הוא מהלך כואב וקשה, ונעשה רק לאחר שמוצו כל האפשרויות האחרות"
לדבריהם, אם הרשות לא תשנה את עמדתה ולא תימנע מהוצאת ההוראות אל הפועל, הם ישקלו פנייה לבג"ץ: "השינויים המוצעים פוגעים באופן בלתי מידתי בזכויות המבוטחים, ונוגדים את ערכי הצדק וההגינות. אנו נפעל בכל הכלים המשפטיים העומדים לרשותנו כדי להגן על זכויות המבוטחים הסיעודיים", סיכם
עו"ד רפאל אלמוג.
רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון מציינת כי ההוראות המוצעות כעת מצטרפות לצעדים קודמים אותם נקטה זה מכבר, במטרה לסייע בייצוב ועיגון הביטוח הסיעודי בקופות החולים.
"הבנת האחריות הציבורית"
לטענת הרשות, הצעדים המוצעים נועדו למנוע משבר בענף, שיביא לקריסת הביטוחים הקבוצתיים בקופות החולים, ובמטרה לאפשר את המשך קיומו של הביטוח הסיעודי הקבוצתי.
הממונה על שוק ההון, עמית גל, מציין: "המצב הנוכחי אליו נקלע הביטוח הסיעודי אילץ את הרשות לבצע צעדים הכרחיים לטובת הבטחת ביטחונו הכלכלי של ציבור המבוטחים.
חשוב להבהיר כי כל שינוי בזכאות המבוטחים הוא מהלך כואב וקשה, ונעשה רק לאחר שמוצו כל האפשרויות האחרות, תוך הבנת האחריות הציבורית לה אנו נדרשים בעת הזו.
לאחר שהוכח שמתווה הפעילות במתכונתו הנוכחית אינו בר-קיימא, נוסיף ונפעל יחד עם כלל הגורמים הרלוונטיים בשיתוף פעולה, לטובת מציאת פתרון ארוך טווח, תוך שמירה על האינטרס הציבורי של אזרחי ישראל".