תוכנית חדשה לקידום הקמת מיזמי אנרגיה מקיימת בעיר ירושלים, בתוכנית הוליסטית רב-שנתית. לתוכנית שותפים משרד האנרגיה והתשתיות, משרד ירושלים ומסורת ישראל, משרד ראש הממשלה, משרד הנגב, הגליל והחוסן הלאומי ומשרד הרווחה.
לפי מתווה התוכנית, יפנו משרדי הממשלה בשנה הקרובה תקציב של כ-10 מיליון שקל נוספים לקידום אנרגיה מקיימת בבירה, אשר ישמשו להקמת הצללות משולבות עם ייצור אנרגיה סולארית, וכן מיזמים להתייעלות באנרגיה – בהם החלפת מערכות חימום וקירור ישנות במערכות חדישות וחסכוניות באנרגיה.
בין היתר הוקם מתקן אגירה במרכז התחזוקה העירוני בגבעת שאול, שייתן מענה תפעולי בזמני חירום עם מערכת כוללת של 1.2 מגה וואט – וכן נפרסו כ-200 שקעי טעינה בכ-22 אתרים ברחבי העיר, במטרה לסייע במעבר לכלי רכב חשמליים בעיר.
בנוסף, מתוכננת הקמת מרכז חדשני לייצור ואגירת חשמל סולארי, שיבטיח אספקת חשמל יציבה לשירותים חיוניים בעיר גם בעת חירום, ויצמצם את התלות ברשת החשמל.
לראשונה בישראל יוקצה תקציב ייעודי לגיבוש תוכנית להתמודדות עם תופעת ה"עוני באנרגיה", המתייחסת לקושי של משקי בית לעמוד בתשלום הוצאות החשמל הנדרשות למילוי צורכי האנרגיה הבסיסיים, כתוצאה מקשיים כלכליים.
תופעה זו מתבטאת, בין היתר, בוויתור על חימום או קירור הבית כתוצאה מהקושי הכלכלי, או מגישה מוגבלת או לא שוויונית למקורות בטיחותיים או יעילים יותר.
כזכור, החלטת הממשלה 1515 בנושא "תוכנית אסטרטגית לאנרגיה בירושלים" הבליטה לראשונה את החשיבות בקידום המעבר לאנרגיה מקיימת ונקייה, לרבות טיפול בתשתיות האנרגיה וחיזוק החוסן באנרגיה ברשות המקומית הגדולה בישראל.
במסגרת ההחלטה, קידמה עיריית ירושלים באמצעות חברת עדן – החברה הכלכלית לפיתוח עירוני, ובתמיכת משרדי הממשלה, תוכנית אב ראשונה מסוגה לאנרגיה, לצד המגוון הרחב של פעולות למעבר לאנרגיה מקיימת בשטחי הרשות המקומית.
עלות פרויקטים אלה מסתכמת בהיקף כולל של כ-85 מיליון שקל, מתוכם תקציב ממשלתי של כ-55 מיליון שקל.
שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן: "אנו מקדמים פרויקטים שיאפשרו לתושבי העיר לצרוך אנרגיה בחירום ולחסוך בהוצאות האנרגיה, ומביאים לפיתוח התשתיות. נמשיך לפעול למען ירושלים".
השר לענייני ירושלים ומסורת ישראל, מאיר פרוש: "הפרויקט ייתן הפעם דגש גם על סיוע למעוטי יכולת, כדי שכל תושב ירושלים יקבל חשמל ויוכל לחמם את ביתו בחורף ולדאוג לרווחת משפחתו".
שר הנגב, הגליל והחוסן הלאומי, יצחק וסרלאוף: "חיזוק העיר ירושלים חשוב מאין כמותו. אני מודה למשרדים ולשרים השותפים למהלך זה לחיזוק העיר ירושלים".
ראש העיר ירושלים, משה ליאון: "ירושלים חווה מהפך אנרגטי משמעותי. מדובר בצעד משמעותי נוסף לקראת עתיד בר-קיימא לעיר הקודש".