בשל האינפלציה הגבוהה: בפעם השביעית ברציפות בנק ישראל צפוי להותיר מחר את הריבית במשק ללא שינוי ברמתה הגבוהה של 4.5%. מדד המחירים לצרכן עלה בחודש אוקטובר ב-0.5%, וקצב האינפלציה השנתי נותר ברמה של 3.5% – מעל טווח היעד של בנק ישראל.
האינפלציה השנתית בישראל שנובעת בעיקר מבעיות ההיצע שקשורות למלחמה הגיעה בחודש אוגוסט לשיא של 10 חודשים – 3.6%, אך ירדה ל-3.5% בספטמבר ונשארה ברמה זו גם באוקטובר.
התמתנות מסוימת ברמת האינפלציה בשילוב עם ירידת פרמיית סיכון של ישראל ותיסוף השקל הורידו את האפשרות של העלאת הריבית מסדר היום, וכיום בשוק הריביות מעריכים כי הריבית תישאר ללא שינוי במשך השנה הקרובה ותתחיל לרדת רק לקראת סוף 2025.
גם הצמיחה שחזרה להתאושש מאפשרת לבנק ישראל להותיר את הריבית ברמתה הנוכחית ולא למהר להורידה עד להתכנסות האינפלציה לטווח היעד. נזכיר כי ברבעון השלישי נרשמה צמיחה בשיעור שנתי של 3.8%, זאת בהשוואה לצמיחה כמעט אפסית בשלושת הרבעונים הקודמים.
השקל מתחזק
לדברי יונתן כץ הכלכלן הראשי של לידר שוקי הון, "לא צפוי שינוי בריבית בנק ישראל מחר או שינוי בניסוח של ההודעה. בנק ישראל עשוי להתייחס בחיוב לגבי מסגרת התקציב של 2025".
כץ מזכיר כי השקל רשם התחזקות של יותר מ-1% מול סל המטבעות בשבוע האחרון, על רקע אופטימיות להפסקת אש. "המשך מגמה זו תתמוך בהתמתנות באינפלציה. מנגד, מחירי הנפט בעולם עלו ב-6%. תחזית האינפלציה שנה קדימה נותרה על 2.7%".
תחזית האינפלציה יורדת
לפי הערכות, גם בחודש נובמבר האינפלציה השנתית צפויה להישאר ברמה של 3.5% ומדד חודש נובמבר צפוי לעלות ב-0.3%. "תחזית האינפלציה לשנה הקרובה יורדת קלות ל-2.8% בעוד שהגידול בביקוש לעובדים בענפי ה- Low tech תומך בהמשך עליית לחצי השכר ועלייה נוספת צפויה בשכר המינימום ב- 2025, הסכמות האוצר עם ההסתדרות צפויות להוביל להקפאת עליית השכר במגזר הציבורי (ואף להורדת שכר בחלק מהענפים)", מעריך מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסיים בבנק הפועלים.
לדבריו, "על רקע הורדת תחזית האינפלציה והערכתנו להמשך התחזקות השקל בשנת 2025, אנו מעריכים עתה כי הריבית תתחיל לרדת לקראת סוף הרבעון השלישי של 2025, וכי בסיכום שנת 2025 הריבית תרד בכ- 0.25-0.5% במצטבר (זאת תחת הנחת סיום המלחמה בלבנון בשבועות הקרובים). שוק הריביות תמחר ביום שישי רמת ריבית של 4.27% בעוד שנה".