מ-1 בינואר רשות המסים תעבור לדיווח דיגיטלי מלא על אופציות לעובדים – במקום דיווחים ידניים מרוכזים. החברות יידרשו לדווח באופן מקוון ומפורט על כל שלבי הקצאת האופציות: החל מתוכנית ההקצאה, דרך דיווח רבעוני ועד דיווח על המימוש על ידי העובד. זאת באמצעות מערכת דיגיטלית חדשה שפיתחה הרשות.
מטרת המהלך לאפשר לרשות המסים לקיים הליך ביקורת יעיל על קיום התנאים להטבת המס במימוש אופציות ולהעניק לה ולמקבלי ההחלטות תמונה מלאה בנוגע להיקף האופציות המוקצות במשק הישראלי והעלות הפיסקאלית של הטבת המס.
לפי סעיף 102 לפקודת מס הכנסה, עובד בחברה ישראלית זכאי לממש אופציות למניות בחברה ולשלם מס רווחי הון בשיעור של 25% במקום מס שולי לפי גובה השכר שעשוי להגיע עד ל-50%. התנאים למימוש ההטבה הם שהאופציות הוענקו במסגרת תוכנית הקצאה שאושרה על ידי רשות המסים וכי המניות הוחזקו בידי נאמן למשך שנתיים לפחות.
כיום, חברות המקצות אופציות לעובדיהן מדווחות לרשות המסים על תוכנית הקצאות בדיווח ידני, ולאחר מכן מדווחות על מימוש האופציות של כלל העובדים בחברה במרוכז. שיטת דיווח זו מקשה על רשות המסים לקיים ביקורת יעילה כדי לוודא שהתנאים להטבת המס התקיימו וחישוב המס נעשה בצורה נכונה. כמו כן, היעדר ריכוז של המידע המלא במערכת דיגיטלית מקשה על רשות המסים לקבוע מה העלות התקציבית של הטבת המס.
המחזור השנתי הממוצע של האופציות לעובדים במשק הישראלי גבוה מ-15 מיליארד שקל והנאמנים שמחזיקים באופציות הללו עושים כבר שימוש במערכות דיגיטליות שיכולות לעבור התממשקות למערכת של רשות המסים.
איך זה יעבוד? חברות שמבקשות להקצות אופציות לעובדים יגישו את תוכנית ההקצאה לאישור רשות המסים באמצעות טופס מקוון. במהלך ההגשה יענו נציגי החברות על שאלון ועל סמך תשובותיהם תקבע רשות המסים אם יש מקום לאשר את התוכנית או לבקש מהחברה לבצע בה שינויים. בנוסף, רשות המסים תממש את זכאותה לפי החוק לדרוש דיווח רבעוני מלא מכלל החברות המקצות אופציות והנאמנים המנהלים אותן, בנוגע לאופציות המוחזקות אצלם או ממומשות דרכם.