שופרסל מפרסמת את דוחותיה לרבעון האחרון של 2023 ולשנה כולה, מהם עולה כי מנהליה, שעומדים לעזוב את החברה, רשמו עלייה של 7% בהכנסות ברבעון הרביעי ורווח נקי של 323 מיליוני שקלים ב-2023. הדירקטוריון החליט על חלוקת דיבידנדים של 180 מיליוני שקלים.
החברה החלה בתוכנית התייעלות, במסגרתה צמצמה את מצבת עובדיה ביותר מ-700 עובדים. כיום מועסקים אצלה 15,800 עובדים ב-314 סניפי השופרסל וב-93 סניפי רשת הפארם שלה Be וכן ב-13 סניפי הרשת "דן דיל". שופרסל רשמה רווחים, כמו כל רשתות המזון, מאז פרוץ המלחמה, כפי שניתן לראות בהתנהגות המנייה שלה, שהידרדרה במהירות מאז אפריל 2022 ועד לפרוץ המלחמה. בתקופה זו היא איבדה 60% משוויה, אחרי שקיבלה החלטות אסטרטגיות שהתבררו כושלות, בעיקר ההחלטה על הקמת מרכזי השילוח האוטומטיים בקדימה ובמודיעין בעלות אסטרונומית של יותר מ-750 מיליוני שקלים. הכנסות החברה ממכירות האון ליין עמדו על כ-17.5% – ירידה של 2% משנה קודמת.
הנהלת החברה מסבירה את הירידה מהתאוששות מהקורונה וחזרת הציבור לסניפים, אך אלו הסברים קלושים לחברה ששמה את יהבה על שינוי ההתנהגות הצרכנית. כמובן שגם כניסתה לתחום הפארמה התבררה כטעות, כשלא הצליחה להביא ערך מוסף לתחום והובסה על ידי הסופר-פארם.
אך לא רק ההתעוררות בביקוש החזירה את השופרסל למסלול הרווחיות, אלא במידה רבה ההחלטה של המוסדיים לחפש לה בעלים ושותף אסטרטגי. השנה גם נמצא הפרטנר – האחים אמיר, שרכשו לפני כחודש רבע ממנה תמורת 1.5 מיליארדי שקלים. הכניסה שלהם היא בשורה טובה לחברה מסוגה, שכנראה עדיף לה להתנהל עם גרעין שליטה. לאחרונה נודע שהאחים אמיר לא מבזבזים רגע וכבר צמצמו את מרחב הפעולה של ההנהלה הקודמת, בדרך להחלפתה.
יו"ר השופרסל, איציק אברכהן: "הקבוצה המשיכה לפעול במיקוד בקמעונאות המזון תוך ייעול ושיפור הרווחיות התפעולית, לצד המשך פיתוח מגוון תחומי הצמיחה". יש לשים לב לדבריו של אברכהן שמדגיש את "המיקוד בקמעונאות המזון", מכיוון שלשם כוונה הביקורת נגדו – החברה מנהלת את הנדל"ן שלה ועסקים אחרים והסיטה את המיקוד שלה ממזון. העסקה של האחים אמיר נעשתה לפי שווי של כ-6 מיליארדי שקלים, כשווי נכסי הנדל"ן של שופרסל עומד על 3.7 מיליארד שקל. ההכנסות שלה מנדל"ן מניבות לה כרבע מיליארד שקל בשנה, כך שקל היה להנהלה שלה לחפש רווחים בנדל"ן וב"נון-פוד", תוך שהיא משאירה מקום למתחרות שלה בתחום המזון.