אושר מתווה פיצויים חדש לכלל העסקים בצפון עבור ספטמבר-אוקטובר 24'

בתחילת השבוע הבא יוכלו העסקים שנפגעו במלחמה להגיש באתר רשות המסים תביעות לפיצויים • במערכת הבנקאית מציינים כי הלוואות בהיקף של 19.5 מיליארד שקל עדיין נחשבות דחויות • אלקין: "חוק תקומה עלול להיות רזה מהצפוי"

צפת | צילום: אייל מרגולין/פלאש 90

ועדת הכספים של הכנסת אישרה היום את תקנות מס רכוש קרן פיצויים עבור ספטמבר-אוקטובר 2024 המעניקות פיצוי במסלול מחזורים, מסלול שכר או מסלול הוצאות מזכות (השתתפות בהוצאות קבועות והוצאות שכר) לכלל העסקים ביישובי הצפון. זאת בגין נזקים שנגרמו להם בעקבות המלחמה.

התקנות מגדירות את מסלולי הפיצוי השונים ביישובי קו העימות, ביישובי רמת הגולן, ביישובי הגליל העליון, בקריות, ביישובי המפרץ, במועצה האזורית עמק הירדן, ביישובי גליל מרכז, ביישובי הגליל התחתון ובחלק מיישובי העמקים.

"פיצוי הוגן לכל מגזרי המשק". סמוטריץ' | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בתחילת השבוע הבא תפתח רשות המסים באתר האינטרנט שלה את האפשרות להגשת תביעות מקוונות במסלולים אלה, ותפרסם במקביל את התנאים המלאים לזכאות, רשימה מלאה של היישובים הזכאים בכל מסלול ומועדי ההגשה.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ': ״אישור מתווה הפיצויים החדש לעסקים בצפון, כולל אזורים נרחבים שנכנסו בחודשים האחרונים לרשימת היישובים שנמצאים תחת אש, הוא צעד חשוב בחיזוק החוסן הלאומי של תושבי האזור ובעלי העסקים שנפגעו כתוצאה מהמלחמה. מדובר במענה מקיף שמבטיח פיצוי הוגן לכל מגזרי המשק, בדגש על עסקים ותעשיות תיירות שנפגעו קשות בתקופה זו".

הלוואות מוקפאות לתושבי הצפון
לצד מהלכים אלה לסיוע ליישובים, מציינים גורמים במערכת הבנקאית כי כיום, יותר משנה לפרוץ המלחמה, הלוואות בהיקף 19.5 מיליארד שקל נחשבות הלוואות נדחות.

מניתוח הדוחות של הפועלים, לאומי, מזרחי-טפחות ודיסקונט, עולה כי ב־79.2% מההלוואות שהיו בדחיית תשלומים בסוף 2023 הסתיימה תקופת הדחייה, ורובן המוחלט חזרו להיפרע באופן תקני. עם זאת, נותר עדיין היקף לא מבוטל של קרוב ל־20 מיליארד שקל, כאשר חלק גדול ממנו נמצא בדחיית תשלומים זה תקופה ארוכה. סכום זה מהווה 1.3% מסך האשראי בארבעת הבנקים.

בבנקים מעריכים שבתחילת 2025 כבר לא יישארו כמעט הלוואות בדחיית תשלומים הנובעת מהמלחמה.

זמן קצר לאחר פרוץ המלחמה הודיע בנק ישראל על מתווה לדחיית תשלומים כדי למנוע גל פשיטות רגל. בעקבות הימשכות והתרחבות המלחמה לחזיתות נוספות הוארך מתווה דחיית התשלומים כבר חמש פעמים.

גם הטבות המס בסימן שאלה. אלקין | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

במערכת הבנקאית מציינים כי עיקר הלקוחות שעדיין מתקשים בהחזרי תשלומי הלוואות אלו בעלי עסקים בצפון, ובפרט בתחומי התיירות והמסחר. באחד הבנקים מציינים כי הם מזהים דחיית הלוואות גבוהה יחסית גם בחלק מאזור הדרום, שעדיין לא חזר לשגרה מלאה.

לעומת זאת, דווקא בקרב חיילי המילואים לא מזהים בבנקים מצוקה פיננסית בעקבות המלחמה, אך ייתכן שהדבר נובע מהזרמות הכספים שביצעה המדינה.
נכון להיום, עיקר דחיית התשלומים היא במשכנתאות – קרוב ל־78% מההלוואות שבדחיית תשלומים הן במגזר זה.

אלקין: "פגיעה בחוק תקומה"

זאב אלקין, השר במשרד האוצר ושר המנהלות המפקח על מנהלת תקומה ומנהלת הצפון, ציין היום כי במהלך השנה הקרובה ובחסות התקציב הנוכחי לא רק שחוק תקומה יקוצץ, אלא שגם התקציב המיועד לו יוקטן.

אלקין ציין כי חוק תקומה — המגדיר את האזור כאזור מיקוד לאומי וקובע גם את גבולותיו — מתעכב כרגע במשרדי הממשלה הרלוונטיים, משרדי האוצר, המשפטים ומשרד ראש הממשלה, וכי אחרי שאלה יגיבו יגיע החוק לוועדת השרים לענייני חקיקה. "בלי החקיקה הזו יהיה קשה לקבל מחדש את הכסף התוספתי שהוקפא", אמר.

התוספת היא 5 מיליארד שקל המיועדים לפיתוח (בניגוד לרוב התקציב המיועד לשיקום) מתוך סך 19 מיליארד שקל ששוחררו חזרה למנהלת בחוק ההסדרים האחרון. זאת, לאחר שהוקפאו לפני כמה חודשים בידי הממשלה בשל דיונים על גבולות החבל והיישובים שייכללו בתוכו. לדברי אלקין, "חוק תקומה עומד להיות רזה יותר מהצפוי כחלק מהרצון לזרז את תהליך החקיקה". הוא ציין כי גם הטבות המס להן זכו תושבי האזור עד היום נמצאות עדיין בסימן שאלה.

שתפו כתבה זו:

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

דילוג לתוכן