בפעם השביעית ברציפות: הריבית במשק ללא שינוי

בנק ישראל הותיר את הריבית ברמה של 4.5%: "מתמקדים בייצוב השווקים והפחתת אי הוודאות, לצד יציבות מחירים ותמיכה בפעילות הכלכלית" • התאחדות יועצי המשכנתאות מתריעה: "משקי בית רבים נמצאים ברמת סיכון גבוהה"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון | צילום: יונתן זינדל פלאש 90

בהתאם לתחזיות: בנק ישראל מותיר את הריבית במשק ללא שינוי ברמה של 4.5%. זו הפעם השביעית ברציפות שהריבית נשארת ללא שינוי, בעיקר בשל רמת האינפלציה הגבוהה במשק. מדד המחירים לצרכן עלה בחודש אוקטובר ב-0.5%, וקצב האינפלציה השנתי נותר ברמה של 3.5% – מעל טווח היעד של בנק ישראל.

"על רקע המשך הלחימה, מדיניות הוועדה המוניטרית מתמקדת בייצוב השווקים והפחתת אי הוודאות, לצד יציבות מחירים ותמיכה בפעילות הכלכלית. תוואי הריבית ייקבע בהתאם להתכנסות האינפלציה ליעדה, המשך היציבות בשווקים הפיננסיים, הפעילות הכלכלית והמדיניות הפיסקלית", נמסר מבנק ישראל.

בהודעת הוועדה המוניטרית של בנק ישראל נכתב כי "אי הוודאות הגיאופוליטית המתמשכת מוסיפה להקשות על הפעילות הכלכלית ומעכבת את חזרת המשק לרמת הפעילות שאפיינה אותו טרם המלחמה. האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת על 3.5%, מעל הגבול העליון של היעד, והיא צפויה לעלות בחודשים הקרובים. הציפיות לאינפלציה מהמקורות השונים לשנה ואילך מצויות בתוך תחום היעד, בחלקו העליון".

עוד מציינים בבנק ישראל כי מאז החלטת הריבית האחרונה השקל התחזק ופורסמו נתוני צמיחה של המשק. "השקל יוסף בשיעור של 0.9% ו-6.4% מול הדולר והיורו בהתאמה. במונחים נומינליים אפקטיביים יוסף השקל ב-3.7%. המשק צמח ב-3.8% ברבעון השלישי במונחים שנתיים, אך הפער השלילי ביחס לקו המגמה נשמר, במידה רבה בשל מגבלות היצע. שוק העבודה עודנו הדוק יחסית על אף התמתנות מסוימת בחודשים האחרונים".

בבנק ישראל מציינים עוד כי פרמיית הסיכון ירדה באופן משמעותי בתקופה הנסקרת, אם כי רמתה עדיין גבוהה מאוד ביחס לתקופה טרם המלחמה.

"משקי בית רבים ברמת סיכון גבוהה"

על רקע ההחלטה להותיר את הריבית על כנה, מהתאחדות יועצי המשכנתאות נמסר: "עם הפנים לשנת 2025, שצפויה להיות מאתגרת אף יותר – אנו מבקשים להתריע ולמקד את תשומת הלב לא בגובה הריבית אלא ברמת הסיכון הגבוהה בה נמצאים משקי בית רבים בישראל. השיקולים המוניטריים של בנק ישראל ברורים, לכאורה, אלא שרק אתמול פורסם כי כמעט 2 מיליארד שקל מכספי הלוואות שהוקפאו בתחילת המלחמה עשויים שלא להיפרע, כאשר חלק ניכר מאותם לווים הם תושבי הצפון שרבים מהם עדיין מפונים ונמצאים בקשיי פרנסה. המציאות הזו לא צפויה להשתפר בקרוב, וכאשר יסתיימו הדחיות אותם לווים יגלו שהם עומדים בפני החזרים חודשיים גבוהים יותר, ולמציאות הזו יש להיערך בהתאם, גם ביחס לאופן בו מטפלים בגובה הריבית".

 

 

שתפו כתבה זו:

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

דילוג לתוכן