בחודש הבא המדד יזנק עוד יותר: סיכון לחריגה מיעד האינפלציה

הפער בין ציפיות השוק לאינפלציה בפועל הוא 75% • נתוני המדד מלמדים שהחלטת הריבית הבאה, בסוף החודש, תהיה קלה לבנק ישראל – הוא יותיר את הריבית ברמה הגבוהה של 4.5%

מדד מחירים לצרכן, אילוסטרציה | צילום: שאטרסטוק

הפער בין ציפיות השוק למדד אפריל לבין המדד בפועל הוא לא פחות מ-75% – בין 0.6% ל-0.8% בפועל. קצב המדד המצטבר מתחילת השנה הוא 2.8% – לכאורה בתוך טווח היעד של בנק ישראל, אך למעשה ברור שכשהמדד מסתכם ב-1.8% ב-4 חודשים, יש סיכוי, או סיכון, סביר שהאינפלציה תחרוג מטווח היעד.

כל ההתייקרויות עליהן כתבנו החודש טרם משוקללות במדד המחירים הזה. היבואניות שייקרו את מוצריהן ב-5%-15%, חברות המשקאות, מוצרי החלב ועוד – כל אלה ישפיעו על המדד הבא. גם ההתייקרות במחירי הדירות, למרות ההתמתנות בקצב המכירות, לא מבשרות טובות, בוודאי שלא מחירי השכירות שצפויים להמשיך לעלות בשל מיעוט רכישת הדירות להשקעה.

דירות יד שנייה, ירושלים | צילום: שאטרסטוק

כל אלה, יחד עם העובדה שגם הבנק המרכזי בארה"ב לא מתכוון להוריד ריבית בחודשים הקרובים, עושים את ההחלטה הבאה על הריבית של בנק ישראל לפשוטה – הוא יותיר את הריבית ברמה הגבוהה של 4.5% – ריבית פריים של 6%.

הריבית הגבוהה פוגעת בצמיחה – היא לא מצמצמת את האפשרויות של עסקים לגייס הלוואות כדי להגדיל השקעות ולצמוח. אך הבנקים המרכזיים דואגים בראש ובראשונה ליציבות המחירים ורק לאחר מכן לצמיחה.

נתוני התעסוקה בארץ טובים ומבחינת בנק ישראל הם מאפשרים לו להמשיך במדיניות הריבית הגבוהה. נתוני הצמיחה אמנם חלשים מאוד, אך הם בטווח הציפיות, בשל המלחמה. משרדי האוצר, בישראל, כמו גם בארה"ב ובמדינות אחרות, תמיד משדרים לחץ על הבנקים המרכזיים להוריד ריבית.

הם הרי צריכים לממן חובות גדולים של המדינות והריבית הגבוהה מעיקה על החובות הללו. הם גם אחראים על הצמיחה ורגישים הרבה יותר להתמוטטות עסקים וללחצים של התעשיינים והקבלנים, הכורעים תחת הריבית הגבוהה. אך זוהי בדיוק הסיבה לכך שהם עצמאיים – זהו מתח מובנה ובריא, שאמור לאזן בין השיקולים המוניטריים של הבנקים המרכזיים לבין השיקולים הפיסקאליים של הממשלות.

קניות | צילום: שאטרסטוק

התעשיינים: להקפיא את התייקרות הארנונה
נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר, הגיב לנתוני המדד וקרא לממשלה לתרום את חלקה למיתון האינפלציה: ״הממשלה יכולה למנוע את ההעלאה על ידי הקפאת ׳הטייס האוטומטי׳".

"לאחר פרסום מדד המחירים לצרכן, נודע כי תעריפי הארנונה צפויים להתייקר בשנת 2025 בשיעור של כ- 5.29% – במסגרת שיעור העדכון השנתי ("הטייס האוטומטי"). כפועל יוצא של התייקרות זו – תשלומי הארנונה הכוללים צפויים לתפוח בסך של 1.9 מיליארד בשנת 2025, כאשר משקי הבית יאלצו לשלם עוד כ- 0.9 מיליארד שקלים, ואילו המגזר העסקי כ-1 מיליארד שקל.

בכדי להימנע מהשתת מס נוסף על אזרחי מדינת ישראל והמגזר העסקי בזמן מלחמה, יש לפעול מידית בכדי להקפיא את עליית תעריפי הארנונה לשנת 2025" נכתב בהודעת התעשיינים.

שתפו כתבה זו:

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן