בנק ישראל מפרסם היום (שני) את הדוח הבוחן את יציבות המערכת הפיננסית והכלכלה בישראל במחצית הראשונה של 2024 על רקע המלחמה המתמשכת והתרחבותה לזירות נוספות. מהדוח עולה תמונה אופטימית לגבי המערכת הפיננסית בישראל שלמרות האתגרים הביטחוניים והגיאופוליטיים מפגינה עמידות טובה עם יחסי הון, נזילות וכריות ספיגה נאותים במערכת הבנקאית ובחברות הביטוח. " יחס חוב-תוצר נמוך ערב המלחמה ויתרות מט"ח גבוהות של בנק ישראל תומכים ביציבות המערכת", נמסר מבנק ישראל.
אולם בהתייחס לתמונה הכלכלית הרחבה יותר בבנק ישראל רואים סיכונים בערוץ המאקרו, על רקע המצב הביטחוני והשלכותיו על הפעילות הכלכלית שנותרה נמוכה מהרגיל. לצד זה צורכי המימון של הממשלה ועלויות המלחמה גדלו, מה שמגדיל את הסיכון, עוד מציינים בבנק ישראל את סוכנויות הדירוג שהורידו את דירוג האשראי של ישראל כגורם סיכון.
ההתייחסות לסיכון מכוונת בעיקר להעמקת הגירעון הממשלתי, התשואות לפדיון של אג"ח ממשלתיות שעלו ועלות המימון של הוצאות הממשלה.
בנק ישראל מתייחס בדוח גם לסיכון הקיים במבצעי הקבלים בעת רכישת דירות חדשות, בתופעה של מכירת דירות על ידי הקבלנים תוך דחיית חלק עיקרי מהתשלום לקבלן או דחייה בהחזרי קרן המשכנתה למועדים מאוחרים יותר, "התופעה עלולה להגדיל את חשיפת חברות הנדל"ן והרוכשים לסיכוני שוק, ככל שקצב הורדות הריבית בעולם ובישראל יהיה איטי יותר בהשוואה לציפיות השוק בזמן ביצוע העסקה".
בהתייחס לאשראי במגזר הפרטי, בבנק ישראל מציינים כי האשראי למגזר הפרטי גדל ב-51 מיליארד שקל במחצית הראשונה של 2024 בעיקר בענפי הנדל"ן והמשכנתאות. "שיעורי הפיגור באשראי הבנקאי נמוכים ביחס לכלל החוב, אך ישנה עלייה קלה בשיעור החוב בפיגור במגזרים מסוימים, במיוחד בקרב עסקים גדולים ובקרב חברות בנייה", מציינים.