סוף לסחבת: ועדת הבריאות אישרה היום (חמישי) הצעת חוק לקריאה ראשונה, שתחייב קופת חולים להעביר דיגיטלית תיקים רפואיים של מי שבחרו לעבור לקופה אחרת. החוק יחייב גם העברת מידע כזה לבית חולים, או לכל מוסד רפואי בו המבוטח מטופל.
לפי ההצעה החוק יחל רק בעוד מספר שנים, בהתייעצות ובהסכמת הוועדה ושר הבריאות, עד שכל קופות החולים, בתי החולים, מוסדות ומכונים רפואיים ישלימו את התשתית הדיגיטלית לכך.
הצעת החוק היא של יו"ר ועדת הבריאות, ח"כ יוני משריקי (ש"ס) שהדגיש כי "בשנים האחרונות מתפתחת בעולם מהפכת מידע, המשנה דרמטית את שירותי מערכת הבריאות. החוק הוא התשתית הנדרשת על מנת לאפשר למטופלים הנגשה של המידע הרפואי אודותיהם – לקבלת שירות מיטבי.
החוק ייטיב עם המטופלים, שיוכלו לעבור בין קופות החולים בצורה חופשית וללא חשש מאובדן מידע. ההיסטוריה הרפואית שלהם, כולל אבחנות, טיפולים, תרופות ובדיקות, תעבור יחד איתם.
החוק יאפשר גם לרופאים לקבל תמונה מלאה ומדויקת של מצבו הרפואי של המטופל, יסייע במניעת טעויות רפואיות, במתן טיפול מתאים ובהתאמת התרופות הנכונות. כאשר כל המידע זמין, הרופא יוכל לקבל החלטות מושכלות יותר ולהעניק טיפול מיטבי".
יו"ר ועדת הבריאות ח"כ יוני משריקי ציין כי העברת מידע רפואי בין מוסדות רפואיים שונים, תחסוך זמן ומשאבים, למטופלים ולמערכת הבריאות, והודה לשר הבריאות חה"כ אוריאל בוסו על תמיכתו בהצעת החוק, ולח"כ רון כץ חבר וועדת הבריאות שכבר יזם דיון אחד בנושא זה, והצטרף אליו יחד עם חה"כ ארז מלול להצעת חוק זו.
המבקשת להחיל אותו עיקרון באופן רוחבי ומקיף יותר – על שורה ארוכה של מוסדות רפואיים. משריקי גם הודה לשרי הבריאות, המשפטים והאוצר על תמיכתם בהצעת החוק.
מותר לעבור קופה – אבל בעייתי
חוק ביטוח בריאות ממלכתי מ-1994, מאפשר לכל מבוטח לבטל את חברותו בקופת החולים שבה הוא מבוטח ולהירשם בקופת חולים אחרת, על פי בחירתו. על מנת לממש את מדיניות זו ולהגביר את התחרות במערכת הבריאות הוסרו חסמים רבים, ובין היתר הוגדל מספר מועדי המעבר האפשריים בין הקופות ומכירים בוותק בתוכניות שירותי בריאות נלווים.
ואולם, עד עתה אין הוראה בחוק אשר מחייבת עם בקשתו למעבר קופה – להעביר אף את תיקו הרפואי. כך למעשה נשאר תיקו הרפואי בקופה הקודמת, וגם במקרה שהמבוטח כבר פונה פרטנית לבקש את תיקו הרפואי, פועלות קופות החולים בשיטה מיושנת, מעבירות את המידע בצורה מודפסת ולא נגיש, שאינו מאפשר את השימוש במידע ועיבודו בצורה מיטבית.
החוק החדש קובע הוראה ברורה ומפורשת אשר מחייבת את קופות החולים להעביר את תיקו הרפואי של המבוטח לקופה הקולטת עד המועד של העברתו לקופה הקולטת, ללא צורך בדרישה מפורשת של החבר. פעולה זו מתאפשרת בלחיצת מקש וללא כל הוצאה תקציבית, ויש בכוחה למנוע פגיעה בבריאות הציבור ובחיי אדם.
בדיון היום נידונו הרשאות הגישה הדיגיטליות שייתן המבוטח לקופה המקבלת, וביטול ההרשאות ע"י המבוטח, מתן הרשאות ע"י אפוטרופוס על המבוטח, פיקוח משרד הבריאות על ניהול מערכות הגישה הדיגיטלית, אבטחת המידע ושמירת הפרטיות, האחריות המשפטית של משרד הבריאות לשמירת המידע, הצורך בהבהרת אפשרויות הבחירה למבוטח, יכולת המבוטח לראות את כל המידע הרפואי שלו, אחריות על תיקון מידע רפואי שגוי ועוד.
200 מיליון שקלים לא יספיקו לעניין
עו"ד אביבית קוטלר, נציגת "כללית", הציעה שהעברת המידע תבוצע על ידי שאילתא ממערכת משרד הבריאות לקופת החולים – ולא על ידי העברה מראש של מאגר המידע של הקופה למשרד. בדיון הובהר שאכן זו כוונת החוק.
רקפת לוי, אף-היא מ"כללית" התריעה כי העלויות המוערכות למימוש החוק גבוהות בהרבה מהתקצוב המוצב בינתיים בחוק ע"י האוצר, שהוא 200 מיליוני שקלים למשך ארבע שנים.
תמר צ'ין, ממונת בריאות באגף התקציבים הבהירה כי אין כוונה שהחוק יפגע באיתנות הפיננסית של הקופות או בשירותים האחרים שהן מעניקות. ככל שהתקציב הנדרש יהיה גבוה יותר – תידרש דחייה של מימוש החוק.