לקראת פסח שוק היין בתסיסה: כחלק מהניסיונות להילחם ביוקר המחיה ההולך וגובר בימי המלחמה, משרד הכלכלה והתעשייה פרסם בימים האחרונים נוהל מיוחד לייבוא יין לישראל בצובר של מעל 15 אלף ליטר.
עד כה ייבוא היין לישראל התאפשר רק בבקבוקי יין, כעת אם תאושר ההחלטה יהיה ייבוא גדול של כמות יין לא בבקבוקים רגילים אלא במיכלי ענק. ההחלטה עדיין לא התקבלה, אבל היא עלולה להשפיע דרמטית על תעשיית היין המקומית. כבר עכשיו המהלך המתוכנן מוביל את התעשייה לנקודת רתיחה, או תסיסה.
בעלי היקבים הקטנים והבינוניים זועמים וטוענים, כי גם בימים קשים אלה של לחימה בצפון כאשר העסקים נלחמים על שרידותם, הם נאלצים להסתכל בדאגה על כרמי הגליל שמהם מופקים יינות האיכות ביקבי הבוטיק הקטנים. החשש הוא שמא היקבים לא יצליחו לעמוד בתנאי התחרות הבלתי אפשריים שייווצרו עם ייבוא היין במכלים הגדולים.
ייבוא יין זול מחו"ל במיכלי ענק (ולא בבקבוקים) הוא מהלך שיתמוך ביצרנים הגדולים. הם יוכלו לייצר יין בזול ויזרימו תוצרת גדולה של בקבוקי יין למדפי רשתות השיווק, מה שעלול לחסל את עסקי יקבי הבוטיק שעושים את כל הדרך הארוכה של ייצור יין, ללא שימוש בחומרי גלם מיובאים.
תרגיל השמן זית
המדינה מנסה אומנם לקדם תחרות ולהוריד את המחירים, אבל בסיפור הזה יש מרוויחים ומפסידים, שלא רואים בזה תחרות הוגנת, אלא מהלך שעלול לחסל אותם וכרמים מקומיים רבים. משרד הכלכלה פרסם לפני מספר ימים את טיוטת הנוהל לפיה יקב המחזיק ברישיון יצרן לייצור יין יוכל לייבא יין בייבוא ישיר בצובר. מדובר באישור חריג שניתן בשנת שמיטה. המהלך בוצע בעבר בשוק שמן הזית, אז אושר ייבוא של שמן זית זול מחו"ל במיכלי ענק, השמן המיובא נמהל עם השמן המקומי והמוצר המהול שווק כמוצר ישראלי.
כעת מבצעים את אותו הדבר בשוק היין, מה שעשוי לשרת רק את השחקים הגדולים בשוק, הם יערבבו את היין המיובא עם יין ישראלי שאותו יפיקו מענבים שבוצרים בארץ, יכניסו את היין המהול לבקבוקים וישווקו אותו כיין ישראלי, תוצרת כחול לבן. המהלך לא ישרת את היקבים הקטנים בגליל כיוון שכל המותג שלהם נשען על איכות ועבודת ייצור יין ישראלית מקומית.
משרד הכלכלה: "מחסור בענבים"
בדברי ההסבר לנוהל שפרסם משרד הכלכלה והתעשייה נכתב, "לאחרונה התקבלו פניות מיקבים שהציגו צורך בייבוא יין כחומר גלם לתעשיית ייצור היין, בין היתר בשל מחסור בענבים לייצור יין ועל מנת להקל על פעילות היקבים ויוקר המחיה נבחנת האפשרות לאשר ליקב לייבא יין בצובר".
ביקבי רמת הגולן התייחסו לנוהל וציינו, "טיוטת הנוהל משקפת אינטרסים פסולים של בעלי עניין ועומדת בניגוד מוחלט לשיקולים מקצועיים, תחרותיים, כלכליים, משפטיים, תעסוקתיים, לאומיים וציבוריים". גבריאל חמו, יו"ר יקבי רמת הגולן מדגיש כי אם הנוהל יאושר הוא ייטיב עם בעלי הון ואינטרסנטים, מבלי שיש בסיס עובדתי לטענה שהוא יוביל לירידת מחירים.
יקבי הגליל לא מכירים את קיצורי הדרך של ייצור יין על בסיס חומרי גלם מיובא, המותג שלהם נבנה על עבודה ארוכה הכוללת גידולי גפן וכרמים, בציר ענבים ותהליך ייצור היין, כל השלבים בשרשרת הם מקומיים לחלוטין, יקב קטן מייצר כ-30-40 אלף בקבוקי יין בשנה, לא כמות גדולה אך הדגש הוא על המותג האיכותי.
ההקלות שכרגע נבחנות בשוק היין עם הורדת המכסים על היין המיובא נועדה להגדיל את היצע היין ולהוריד את המחירים ברשתות השיווק. תפוקת הייצור של יצרני היין הגדולים צפויה לעלות באופן חד וכך יגדלו עוד יותר הפערים בינם לבין היקבים הקטנים והבינוניים המנסים לשרוד.
דווקא בעת מלחמה
"אנחנו לא נגד תחרות, אנחנו נגד תחרות לא הוגנת. אנחנו נאמנים למקום שממנו עושים יין ומפיקים יין תוצרת הארץ. אנחנו אלה שנוטעים את הכרמים, משקיעים בזני הענבים ומייצרים יין מקומי, תעשייה ישראלית אמיתית ואז פוגעים בנו ומאפשרים ייצור יין זול עם חומרי גלם מיובאים.
היצרנים הגדולים יציגו את היין כמוצר ישראלי כחול לבן וזאת הטעיה לציבור הצרכנים שרוצה לקנות מוצרים ישראליים ואפילו לא יידע שהיין הוא גם מיובא מחו"ל", מסביר חמו. "זה אבסורד שמצד אחד משרד הכלכלה והתעשייה רוצה לעודד רכישת מוצרים בתעשייה המקומית, מצד שני מאפשר ייבוא של מוצר וקורא לו תוצרת כחול לבן, יש פה גם ניצול ציני של הפירגון של הלקוחות למוצרים הישראליים", ממשיך חמו.
לצד טיעונים אלה, אי אפשר להתעלם מהעת הקשה שמצויים בה בעלי היקבים בגליל, התמודדות עם מצב לחימה שבה גם מספר כרמים ניזוקו. בימים האחרונים התפוצץ יקב אביבים בצפון, בעל היקב, מאיר ביטון, סיפר בעדותו כי ניצל בנס בתוך היקב, "המקום עלה באש, הנזק הוא טוטאלי מעל 20 מיליון שקל".
ההחלטה פתוחה להערות הציבור
בעקבות הלחימה האווירה אומנם קשה יותר, יש נזקים אבל להערכת בעלי היקבים בצפון לא רואים ירידה דרסטית בבציר הענבים ולטענתם הפגיעה בכרמים היא לא בהיקף כזה שמצדיק ייבוא או מהלך חריג של ייבוא יין בכמויות גדולות. על פי נתוני המועצה לגפן היין בישראל, בציר הענבים בסיכום שנת 2023 עמד על כ-42 טון, לעומת 50 טון בשנת 2022.
בהתייחס למצב היקבים בצפון ציין חמו כי התחושה היא שהמדינה לא קשובה למצבם ופוגעת בהם, "אנחנו מנסים לשרוד במציאות הקשה שלנו, נותנים את הנשמה ליין איכותי בתנאים קשים ובסוף הורסים את התעשייה שלנו. זה עלול לייאש אנשים שגרים כאן ונאבקים להתפרנס". ממשרד הכלכלה והתעשייה נמסר בתגובה כי "פרסום הנוהל להבאת יין בצובר לישראל כמקובל בעולם פתוח להערות הציבור ולא התקבלה עדיין החלטה בעניין".