המאבק בהון השחור: סכום ההקצאה לחשבונית יירד ל-20 אלף שקל

תוכנית "חשבוניות ישראל" עוברת לשלב הבא: חובת מספר הקצאה בניכוי מס תשומות תחול מ-20 אלף שקל לעומת 25 אלף שקל כיום. הצו שאושר מסמיך את רשות המסים לא להקצות מספר הקצאה כאמור לחשבונית מס, אם עולה חשד כי מדובר בחשבונית שהוצאה שלא כדין

חשבוניות פיקטיביות, ארכיון | צילום: שאטרסטוק

המאבק בהון השחור עולה מדרגה: הסכום שנדרש למספר הקצאה יורד. ועדת הכספים אישרה היום את התקנות הקובעות כי "חוק החשבוניות" לצמצום השימוש בחשבוניות פיקטיביות יעבור משלב הפיילוט לשלב המניעה ב-2025. במסגרת הצו שאושר, החל מ-1 בינואר תקצה רשות המסים מספרי הקצאה ייחודיים לחשבוניות בעסקאות שסכומן עולה על 20 אלף שקל לפני מע"מ לעומת 25 אלף שקל לפני מע"מ כיום. ללא מספר הקצאה כאמור, לא תאפשר רשות המסים לנכות מס תשומות בגין אותה חשבונית. כמו כן, הצו שאושר מסמיך את רשות המסים לא להקצות מספר הקצאה כאמור לחשבונית מס, אם עולה חשד כי מדובר בחשבונית שהוצאה שלא כדין.

כאמור, כבר היום קיימת חובת קבלת מספר הקצאה כתנאי לניכוי מס תשומות, אולם חובה זו חלה על עסקאות שסכומן עולה על 25 אלף שקל לפני מע"מ, ורשות המסים לא הייתה רשאית עד כה לסרב לבקשה. כעת, תוכל רשות המסים למנוע את קיזוז מס התשומות בגין חשבוניות אלו, ובכך למנוע נזק של מיליארדי שקל לקופה הציבורית.

נזכיר כי רפורמת "חשבוניות ישראל" נכנסה לתוקף בחודש מאי השנה, ובמסגרתה נדרש מספר הקצאה מרשות המיסים עבור כל חשבונית שהעסק מפיק בסכום גבוה מ-25,000 שקל, סכום זה ילך ויפחת בכל שנה עד שיגיע ל-5,000 שקל. מטרת הרפורמה היא לצמצם את השימוש בחשבוניות פיקטיביות. חשבוניות אלה מופקות עבור עסקה שלא התקיימה בפועל במטרה להרוויח כסף מהחזרי מע״מ. לפי הערכות, תופעת החשבוניות הפיקטיביות בישראל גורמת לנזק של מיליארדי שקלים לקופת המדינה מדי שנה.

ברשות המסים אומרים כי מאז הוחל שלב החובה של המערכת, לפני כחצי שנה, מחזור העסקאות שהתגלו כפיקטיביות עמד על כ-30 מיליארד שקל, מהם נגזר סה"כ מע"מ בגובה כ-5 מיליארד שקל. מתוך סכום זה הצליחו ברשות לסכל כמיליארד שקל, והצפי הוא לגידול משמעותי עם סיום שלב הפיילוט, כאשר הרשות תוכל למנוע הנפקת חשבוניות בגובה 20 אלף שקל ומעלה, החשודות כפיקטיביות.

חברי ועדת הכספים והארגונים המקצועיים שיבחו את אנשי רשות המיסים על פועלם ועל יישום המערכת. לצד כך הביעו הארגונים וחלק מחברי הכנסת הסתייגות מכוונת הממשלה להביא בתקופה הקרובה חקיקה שתכיל את המנגנון על חשבוניות בגובה 5,000 שקל ומעלה, צעד שהיה אמור להיכנס במסגרת המתווה הנוכחי רק בשנת 2028: "אחרי עלויות המלחמה והקורונה זה יקריס עסקים קטנים". ברשות השיבו כי יש לכך מענים מלאים.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ’: "מהפכת חשבוניות ישראל נמשכת. המהלך שאושר בוועדת הכספים הוא צעד משמעותי נוסף במאבק שלנו בתופעת החשבוניות הפיקטיביות ובשוק השחור. המאבק הזה יחזק את הכלכלה הישראלית, יבטיח גביית מסים הוגנת וישמור על הקופה הציבורית. הקטנת רף הדיווח ל-20 אלף ש”ח ומתן סמכות לרשות המסים למנוע הקצאת מספר לחשבוניות חשודות הם כלים חשובים שיסייעו לנו להילחם בהונאות ולשפר את השוויון בין העסקים. בכוונתנו לצמצם עוד יותר את הסכומים להם תהיה חובת דיווח לשם הנפקת חשבונית. נמשיך לפעול בנחישות למען כלכלה יציבה והוגנת לטובת כלל אזרחי ישראל."

מנהל רשות המסים, עו"ד שי אהרונוביץ': "תופעת החשבוניות הפיקטיביות הפכה בשנים האחרונות לאחת מבעיות היסוד שעמן מתמודדת המדינה. מדובר בתופעה שגורמת לנזק של מיליארדי ₪ בשנה לקופת המדינה, שזקוקה לכסף זה במיוחד בימים אלה של מלחמה. בנוסף, החשבוניות הפיקטיביות הן מקור מימון ראשון במעלה של ארגוני הפשיעה שאחראים לאלימות הגואה, במיוחד במגזר הערבי, ומטילים אימה על הציבור. תכנית חשבוניות ישראל צפויה לספק מענה לבעיה זו, עם מעברה לשלב הבא שבו רשות המסים תוכל למנוע את הוצאת החשבוניות. אני מברך את עובדי הרשות המלווים את יישומה של התכנית על עבודתם החשובה, ואת קודמי בתפקיד ערן יעקב שהוביל את קידום המהלך בראשיתו והעברת החקיקה הראשית. אני רוצה להודות גם לחברי הוועדה על האמון שהם נותנים בתכנית".

שתפו כתבה זו:

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

דילוג לתוכן