המהומות נמשכות: צרפת מנסה להשיב את הסדר ומתגברת כוחות

צרפת פתחה במבצע להשבת הסדר במדינת האי הקטנה • שינוי בחוקה הצרפתית המקנה זכות הצבעה למהגרים בטריטוריה שבאוקיינוס השקט הובילו לעימותים אלימים שבהם נהרגו לפחות 4 בני אדם • ראש הממשלה גבריאל אטל אמר שצרפת "תגלה תקיפות מרבית כלפי בוזזים ומתפרעים"

מחאת הילידים בטריטוריה הצרפתית | צילום: רויטרס

מצב חירום: תושבי הטריטוריה הצרפתית מוחים על חוק שהתקבל באספה הלאומית המעניק זכות הצבעה למהגרים צרפתים שעברו לקלדוניה החדשה, החוק שעבר לא התקבל בברכה וכבר שבוע מתרחשות מהומות אלימות שגרמו למותם של ארבעה בני אדם ומעל כ-300 נפצעו בטריטוריה באוקיינוס השקט.

ממשלת צרפת שלחה ביום חמישי שוטרים נוספים לאי קלדוניה החדשה לאחר שהוכרז במדינה מצב חירום וזאת בתקווה להשיב את הסדר על כנו כשמתפרעים שזועמים על רפורמת הבחירות החדשה שרפו עסקים, הציתו מכוניות, שדדו חנויות והקימו מחסומי כבישים, וגרמו ל"מצב חמור" של גישה לתרופות ומזון באי האוקיינוס ​​השקט הנשלט על ידי צרפת, כך נמסר מהרשויות.

"המצב בקלדוניה החדשה נותר מתוח מאוד, עם ביזה, מהומות, שריפות, התקפות בלתי נסבלות", אמר ראש ממשלת צרפת גבריאל אטל במסיבת עיתונאים. עוד הוסיף כי צרפת "תגלה תקיפות מרבית כלפי בוזזים ומתפרעים" ותחמיר את הסנקציות", אמר.

הצעת חוק שעברה תאפשר לתושבים צרפתים שחיים בקלדוניה החדשה במשך 10 שנים את הזכות לבחור בבחירות. זוהי נקודת המחלוקת האחרונה בהתגוששות של עשרות שנים על תפקידה של צרפת באי הדרום-מערבי של האוקיינוס ​​השקט. החוק העלה חששות מצד מנהיגים מקומיים שהמהלך ידלל את ההצבעה של קנאקס, קבוצת הילידים שמהווה כ-41% מהאוכלוסייה והכוח העיקרי בתנועה התומכת בעצמאות.

הפעם האחרונה שצרפת נקטה צעד כזה לארכיפלג האוקיינוס ​​השקט הייתה בינואר 1985, במהלך שיא של סכסוכים אלימים חוזרים ונשנים בין הרשויות הצרפתיות לתנועה פרו-עצמאות שהתפרסה על פני רוב שנות ה-80.

נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר כי יעכב את תהליך חותמת התיקון לחוק ויזמין את נציגי אוכלוסיית הטריטוריה לפריז לשיחות כדי להגיע להסדר במשא ומתן. עם זאת, הוא אמר שחייבים להגיע להסכם חדש עד יוני, אחרת יחתום עליו בחוק. 

מקרון ביקש להדגיש מחדש את חשיבותה של ארצו באזור האוקיינוס ​​השקט, שבו סין וארה"ב מתחרות על השפעה, אך לצרפת יש טביעת רגל אסטרטגית דרך טריטוריות הכוללות את קלדוניה החדשה ופולינזיה הצרפתית. יחד עם המאבק ההולך וגובר בין סין לארה"ב ישנה חשיבות גדולה באחיזתה של צרפת בשטחה של קלדוניה הצרפתית. 

שתפו כתבה זו:

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן