המיסוי הגבוה על רוכשי דירה להשקעה הוארך עד סוף 2026

הארכת הוראת השעה צפויה להוסיף לקופת המדינה כמיליארד שקל בשנתיים הקרובות • נשיא התאחדות הקבלנים: "החלטה רעה שכל האזרחים ישלמו את המחיר שלה"
ועדת הכספים קרדיט: דני שם טוב, דוברות הכנסת

ועדת הכספים האריכה היום את תוקף שיעורי מס הרכישה על דירות להשקעה בשנתיים נוספות. המשמעות היא כי המיסוי הגבוה על רוכשי דירה שנייה, בשיעור של 8%, יהיה תקף גם בשנים 2026-2025. תוקף ההוראה היה אמור להסתיים ב-31.12 הקרוב.

כיום, במקרה של מכירת דירת מגורים עבור מי שזו אינה דירת המגורים היחידה שלו, חל מס רכישה בשיעור של 8% על חלק השווי שעד כ-5.35 מיליון שקל ומס רכישה בשיעור של 10% על חלק השווי העולה על סכום זה. כל עוד לא הוארך תוקף ההוראה, ירדו שיעורי המס לשיעורים נמוכים יותר בהתאם למדרגות הקבועות בחוק.

במהלך הדיון בוועדה נציגי האוצר ציינו כי בשנים ששיעור המס היה נמוך, שיעורי המשקיעים נשקו ל-30%, וכששיעורי המס נקבעו בהתאם לצו הנוכחי הם עמדו על כ-16%, וכי בתקופה האחרונה רוכשי דירה ראשונה נמצאים בשיעור גבוה ביותר מקרב רוכשי הדירות: כ-60%. מנגד טענו נציגי הקבלנים כי הגורם המשפיע ביותר על שוק המשקיעים הוא דווקא הריבית הגבוהה, וכי המס פוגע בהיקף הדירות הנבנות ומשפיע גם על מחירי השכירות.

במסגרת הבקשה בה דנה הוועדה היום, להארכת תוקף השיעורים בשנתיים נוספות, עד סוף 2026, אמרו נציגי האוצר כי הדבר מתבקש לאור אתגרי השעה בשוק הדיור והצורך בהמשך בלימת עליית מחירי הדירות. כך צוין כי המהלך נועד לצמצם את הביקוש לרכישת דירות להשקעה, להפחית את התמריץ להחזקה בנכסים אלו, ולספק יציבות מיסוי בשוק הדיור.

עוד צוין בבקשת האוצר כי הארכת הוראת השעה צפויה להוסיף לקופת המדינה כ-500 מיליון שקל בשנה בשנים 2026-2025, ותסייע במימון הצעדים הכלכליים להתמודדות עם האתגרים הפיסקליים העומדים לפתחה של הממשלה.

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני ציין בפתח הדיון: "לא הסכמתי שזו תהיה הוראה קבועה, אמרתי שיש סמכות לשר האוצר להאריך את התוקף בצו לשנתיים, ושאנחנו לא נעשה חקיקה שהיא חקיקת קבע עד שהתמונה לא תהיה ברורה, לכן הביאו צו. מדובר על הכנסת כסף למדינה, זה הנושא, על יתר הנתונים יש ויכוח".

הקבלנים מתנגדים

נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, הזהיר את הממשלה: "מדובר בהחלטה אומללה של אגף התקציבים ושר האוצר, אשר כפה משמעת קואליציונית בוועדת הכספים בעניין זה. זאת, למרות שבדיון בוועדה הסתבר כי רוב מוחלט של חבריה סבורים שמס רכישה גבוה כעת הוא דבר רע לשוק הדיור, לכלכלה ולאזרחי מדינת ישראל. אין ספק שהוחמצה הזדמנות להחזיר משקיעים לשוק הדיור, בזמן שהוא זקוק להם מאוד, בשל ירידת ביקושים דרמטית בעידן הריבית הגבוהה ולאור השפעות המלחמה. הזדמנות להגדיל את היצע הדירות להשכרה, כדי לבלום את זינוק שכר הדירה שמביא להמשך עליית האינפלציה והריבית במשק. במשרד האוצר מתעלמים מהעובדה שהפחתת מס הרכישה לממדיו הנורמליים הייתה מביאה לגידול של 5 מיליארד שקל בהכנסות הממשלה, דווקא בעת שהיא נאנקת תחת גירעון בעקבות הקיטון בהכנסותיה. זו החלטה רעה שכל אזרחי המדינה ישלמו את המחיר שלה".

שתפו כתבה זו:

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

דילוג לתוכן