מי היה נפגע מהורדה קלה של הריבית בארה"ב?

יו"ר הבנק המרכזי בארה"ב עלה לדוכן הנואמים ופתח בסדרה של מחמאות על מצבה הנפלא של הכלכלה, אז למה לסיים את האופטימיות הזו בהותרת הריבית בסביבה של 5.5%? יציבות, זה שם המשחק

הפדרל ריזרב | צילום: שאטרסטוק

הנאום של ג'רום פאוול אתמול סיפק יותר מסיבה אחת טובה לשווקים לזנק – יותר ממימוש הציפייה, שמשקיעים מאוד אוהבים. הוא דיבר על שיעור האבטלה הנמוך מהצפוי – 4%; על הצמיחה הריאלית הגבוהה הרבה יותר מהצפוי – 2.1%; ועל האינפלציה, שלמרות שהיא גבוהה יחסית לציפיות הפד, היא לא באמת כזו – 2.6%.

בארה"ב חוששים מאוד מאיבוד שליטה, כי האמריקנים מתים על קניות ואשראי. והשורה התחתונה של כל אלה: פאוול דבק בצפי ל-3 הורדות ריבית השנה. זו בעצם הבשורה, מכיוון שציפיות השוק לפני הכרזתו, כבר החלו לרדת מ-3 ובהתאם תומחרו המניות בשוק. ההכרזה שלו שלחה את המשקיעים לסגור את הפער בין התמחור של 2.5 הורדות ל-3.

ואכן הסוחרים לא בזבזו זמן. הנאסד"ק זינק ב-1.2%, מדד ה-P500&S הוסיף 0.9% והדאו ג'ונס הוסיף 1%. וכידוע, לא רק ישראל עוקבת אחרי ארה"ב, אלא כל בורסות העולם: החוזים העתידיים ממשיכים לסמן את הבאות באירופה. את העליות ביפן קשה לשייך ישירות לריבית בארה"ב, החגיגות שם החלו הרבה לפני ההכרזה, אבל היא בוודאי לא קלקלה אותן.

בשעת ההכרזה הבורסה בתל אביב הייתה סגורה כבר 3 שעות, אז האם יש קשר בין העליות היפות אתמול לבין ההכרזה הזו? בוודאי שכן. ככל שנקפו השעות אתמול התמונה התבהרה: ג'רום פאוול יכריז על כך שהריבית בארה"ב תישאר ברמה של 5.25%-5.5%, זה לא היה הימור להניח שכך יהיה, כי קדמו להכרזה הזו לא מעט התבטאויות של נגידים אזוריים בארה"ב ואפילו בכירים בפד.

יש שתוהים: אם ידוע שהורדת ריבית, ולו ב-0.1%, הייתה שולחת את השווקים לעליות ומשרה אווירה פורימית על השווקים, אז למה לא לעשות זאת? למי תזיק הורדה קלה בריבית, בכלכלה שלימדה עצמה להסתפק בצמיחה של 2%? ובכן, מי כמונו בישראל אמורים לדעת שכדאי לוותר על צמיחה שמלווה באינפלציה. יציבות – זה שם המשחק.

מי אתה ביטקוין?
כמובן שגם התיקון של הביטקוין ביממה האחרונה לא קשור לעניין. הוא שוב חוצה את ה-67,000 דולרים ליחידה, אחרי שכמעט פגש את ה-60,000 דולרים. מצחיק שאנחנו רואים בתנודות האלה טלטלות, מה זה כבר 15% לפה ולשם, אחרי שהורגלנו לנפילות של 90% ויותר, אחרי זינוקים של מאות אחוזים? חובבי הז'אנר בטוחים שהטלטלות מהסוג הזה כבר מאחורינו ועכשיו אנחנו בסרט אחר.

מספר המטבעות הנסחרים ביומיום כבר לא מטלטל את השוק ברמה הזו וכמובן שגם העובדה שהם מוחזקים בקרנות מסורתיות תורמת ל"יציבות" שלו. ובכלל, צריך לזכור שהוא משהו אחר, אנחנו עדין לא יודעים מהו בדיוק, אבל הוא לא מטבע, לא מנייה ולא נייר ערך. הוא פשוט ביטקוין.

שתפו כתבה זו:

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן