אחרי פיץ׳, גם מודי׳ס במסר אופטימי: "הפסקת האש מצמצמת מקור אחד של סיכון גיאופוליטי"

עם זאת, במודי'ס מציינים כי "בעוד שהסיכונים הגיאופוליטיים הנובעים מעימות צבאי פחתו חלקית, הסיכונים הפוליטיים הפנימיים בישראל נותרו גבוהים. ממשלת ישראל מגבירה את המתחים החברתיים הגבוהים ממילא במדינה". מוקדם יותר עידכנה פיץ' כי "הפסקת האש תפחית את הסיכונים הפיסקאליים, אך ההתפתחויות בעזה ואיראן עדיין ישחקו תפקיד חשוב בקביעת המסלול הכלכלי"

סוכנות הדירוג מודי'ס | צילום: שאטרסטוק

אחרי פיץ׳, גם חברת דירוג האשראי מודי'ס מפרסמת היום הודעת עדכון על פרופיל דירוג האשראי של מדינת ישראל לפיה ״הפסקת האש של ישראל וחיזבאללה מצמצמת מקור אחד של סיכון גיאופוליטי, אחרים נותרו בעינם". מוקדם יותר היום חברת דירוג האשראי פיץ' פירסמה עדכון דומה תחת הכותרת ״הפסקת האש עם חיזבאללה עשויה להפחית את הלחץ על דירוג האשראי של מדינת ישראל״. לא מדובר בשלב זה בפעולת דירוג, אלא הבהרות של שתי החברות כי נוצר שינוי מהותי בתנאי הדירוג של ישראל. ההודעות מהוות מסר חיובי לשוק המקומי במבט לתקופה הקרובה ומאפשרות אופטימיות זהירה.

"הפסקת האש עם חיזבאללה עשויה לפתוח את הדלת להפסקת אש גם עם חמאס בעזה. לפי דיווחי עיתונות, ב-27 בנובמבר חמאס אותת על נכונותו לנהל מו"מ על הפסקת אש ותנאים לשחרור שאר בני הערובה הישראליים, אם כי היתכנות ולוח הזמנים אינם ברורים", נכתב בהודעת מודי'ס.

בעבר מודי'ס ראתה את ההסלמה עם חיזבאללה כסיכון מרכזי למעמד האשראי של ישראל. הורדת הדירוג ל-Baa1 מ-A2 בספטמבר התבססה בחלקה על הערכתה שהסיכונים הגיאופוליטיים גוברים.

לדעת החברה, עדיין מוקדם מדי לקבוע אם סיכונים אלה יופחתו באופן משמעותי ויציב. לדבריה, "ממשלת ישראל לא הציגה תוכנית אמינה לעזה שתביא לביטחון חזק יותר ויציב לישראל, והסיכון להסלמה עם איראן נותר בעינו".

בשורה התחתונה, במודי'ס אומרים כי "בעוד שנראה שהסיכונים הגיאופוליטיים הנובעים מעימות צבאי פחתו חלקית, הסיכונים הפוליטיים הפנימיים בישראל נותרו גבוהים. לדעת החברה, ממשלת ישראל נוקטת במדיניות שמגבירה את המתחים החברתיים הגבוהים ממילא במדינה, כמו עימות מחודש בין הממשלה למערכת המשפט על הרכב בית המשפט העליון, וניסיונה של הממשלה להעניק פטור קבוע משירות צבאי לחרדים, מהלך שרוב הישראלים מתנגדים לו".

כאמור, מוקדם יותר היום גם חברת דירוג האשראי פיץ' פירסמה הודעת עדכון על פרופיל דירוג האשראי של מדינת ישראל. רק לפני שלושה חודשים הודיעה פיץ' על הורדת דירוג האשראי של ישראל מרמה של A+ לרמה של A עם תחזית דירוג שלילית. ההורדה שיקפה את הסיכונים הגיאו-פוליטיים המוגברים ופעילות צבאית בכמה חזיתות.

בהודעה של פיץ מהיום נכתב כי "ירידה משמעותית בהסלמה בין ישראל וחיזבאללה בעקבות הפסקת האש של 60 יום עשויה להפחית את העומס על הוצאות הממשלה בישראל". עם זאת, לדעת פיץ', הפסקת האש בלבנון שברירית והסיכוי להפסקת אש בעזה נשאר נמוך.

כאשר פיץ' הורידה את דירוג האשראי של ישראל באוגוסט 2024 לרמה של A עם תחזית שלילית, היא הודיעה כי גורמים נוספים שעלולים להוריד אף יותר את דירוג האשראי של ישראל הם התארכות הסכסוכים הצבאיים שיכבידו על הכלכלה ועל הוצאות הממשלה.

"הפסקת האש עם חיזבאללה, ככל שתתקיים, תפחית את הסיכונים הפיסקליים, אך ההתפתחויות בעזה ואיראן עדיין ישחקו תפקיד חשוב בקביעת המסלול הפיסקלי והכלכלי של ישראל", כתבו כלכלני פיץ'. לדבריהם, "החברה מאמינה שהמלחמה בעזה תימשך לתוך שנת 2025, אם כי ברמות אינטנסיביות שונות. הדבר מרמז על המשך הוצאות גבוהות על צרכים צבאיים מיידיים, והפרעה לייצור באזורי הגבול, כמו גם לתיירות ולבנייה".

פיץ' צופה כרגע גירעון תקציבי של כ-7.8% מהתמ"ג ב-2024 ו-5.2% ב-2025, בהשוואה לתחזיות של 7.8% ו-4.6%, בהתאמה, בסקירה שהתפרסמה באוגוסט. ההסלמה של הסכסוך עם חיזבאללה לא היוותה חלק מהנחות הבסיס של החברה באוגוסט, אך העלויות הנלוות קוזזו בחלקן על ידי ביצועי הכנסות חזקים במחצית השנייה של 2024, והחברה מאמינה שחלק מההוצאות יוכרו במסגרת התקציב לשנת 2025.

באשר לתקציב 2025, תרחיש הבסיס של פיץ' כולל הוצאות צבאיות גבוהות יותר לעומת הנחות הממשלה. בעוד שהצעת חוק התקציב לשנת 2025 מגדירה גירעון של 4.3% מהתמ"ג, פיץ' כאמור צופה יעד גירעון של 5.2%. עם זאת, פיץ' צופה כי יחס החוב לתוצר יעלה קרוב ל-72% ב-2025, לעומת 60.5% בשנת 2022, בהתאם להערכה מאוגוסט. הערכה זו שמה את ישראל מעל החציון למדינות בקטגוריית A העומד על 58%.

"רמה גבוהה של אי ודאות"

"הצעדים הפיסקאליים של ישראל לטווח הבינוני נותרו כפופים לרמה גבוהה של אי ודאות. קיים סיכון שהגירעון התקציבי יוכל להישאר מעל רמה מייצבת של חוב ב-2026 ואילך, תלוי אם ההוצאות הצבאיות ייוותרו ברמות הגבוהות שהיו לאחרונה; סדרי עדיפויות קואליציוניים; וצורת ההתאוששות הכלכלית של ישראל", נכתב בהודעת פיץ'.

"במידה שהפסקת האש תימשך, היא תסיר גורם פוטנציאלי מרכזי שהשפיע על הסכסוך בין ישראל לאיראן, בעלת ברית קרובה של חיזבאללה. עם זאת, הסיכון להסלמה אזורית רחבה המערבת את איראן נותר משמעותי, וליחס של ממשל טראמפ החדש לאיראן עשויה להיות השפעה על ישראל ומדיניותה האזורית", נכתב בהודעה. פיץ' הצהירה בעבר כי להסלמה משמעותית של הסכסוך האזורי עשויות להיות השלכות על דירוג מספר מדינות במזרח התיכון, והיא עלולה להשפיע על מחירי הנפט העולמיים.

שתפו כתבה זו:

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

דילוג לתוכן