אינדיקציה נוספת להאטה בצמיחה במשק: גידול של 3.3% בלבד נרשם בהוצאות הישראלים בכרטיסי אשראי בחודש אוגוסט, בהשוואה לאוגוסט אשתקד, מלפני פרוץ המלחמה. סך ההוצאות הסתכם ב-43.769 מיליארדי שקלים – ממוצע יומי של 1.412 מיליארדי שקלים.
יחד עם זאת, מדובר בקיטון ב-5.4% בהשוואה לחודש קודם ובגידול בשיעור קטן יחסית בכלל. במשיכות מזומן מהכספומטים הבנקאיים נרשמה ירידה של 4.8% בהשוואה לאשתקד. כך עולה מנתוני חברת שבא – שירותי בנק אוטומטיים, המנהלים את מערכות התשלומים בכרטיסי אשראי.
בהיקף הרכישות בעסקאות פיזיות נרשם שיא חדש – יותר מ-19.5 מיליארד שקלים, ככל הנראה בשל גידול בהוצאות הבילוי והפנאי בשל החופש הגדול, המאופיין בבילויים משפחתיים. אולם כאמור, מדובר בגידול קטן יחסית ולמעשה בקיטון בהתחשב בגידול באוכלוסייה בשיעור של 2% ובעלייה באינפלציה בשיעור של יותר מ-3%.
כך שבמונחים ריאליים מדובר בקיטון בהיקף הרכישות בשנה האחרונה. ההסלמה בצפון הביאה למעשה לירידה בהיקף החופשות והבילויים ובהיקף הרכישות בכלל. לדברי סמנכ"לית שבא טלי הולנברג, "ההסלמה בצפון הארץ באוגוסט הובילה להאטה בצמיחה בהוצאות של הציבור בכרטיסי אשראי".
כזכור, משרד האוצר הוריד את תחזית הצמיחה שלו לשנה זו ל-1.1% בלבד, שהיא תחזית שלילית במונחים של תוצר לנפש, מכיוון שכאמור האוכלוסייה גדלה בכ-2%. כך שנתוני חברת שבא מאוששים את התחזית השלילית של הצמיחה, שהצריכה הם אחד ממרכיביה.
כרטיסי האשראי והמשיכה מהכספומטים מהווים אינדיקציה ברורה להיקף הצריכה בכלל, שכן השימוש בכרטיסי אשראי – בארנקים הדיגיטליים, בדיגיטל ובשימוש הפיזי בהם – מהווים אמצעי תשלום ראשי כיום. גם היקף הטיסות לחו"ל בחודש אוגוסט היה נמוך משמעותית משנים קודמות – כמיליון טסים פחות, בשל המלחמה. היקף המשרתים במילואים הוא ההסבר המיידי לירידה בטיסות לחו"ל ובבילויים המשפחתיים.