ההזדמנות של אירופה: משבר הפליטים שמכביד על היבשת ויצר משבר פוליטי וכלכלי מאז פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה בשנת 2011, עשוי למצוא כיוון חדש עם השבתם של רבים מן הפליטים חזרה לסוריה אחרי נפילת משטר אסד. לפי מאמר ב"וול סטריט ג'ורנל" באירופה כבר מסמנים לפליטים את הדרך והמדינות הקפיאו את הטיפול בבקשות מקלט של הפליטים הסורים והחלו לדון בעניין חזרת הפליטים. שרת הפנים של גרמניה, המדינה האירופית שקלטה את מספר הפליטים הגדול ביותר, השהתה יותר מ-47 אלף בקשות מקלט.
מאז פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה התפזרו הפליטים שנמלטו מהמלחמה בכ-130 מדינות, כך על פי נתוני הסוכנות לפליטים של האו"ם. מעל מיליון פליטים סורים מפוזרים באירופה, ורבים נמצאים גם בטורקיה, לבנון, ירדן, עיראק ומצרים.
המספר הגדול של הפליטים ברחבי אירופה גרר משבר גדול ביבשת תוך כדי איום על הסחר בין המדינות, התיירות והתנועה בשל הפגיעה במרחב נטול הגבולות שביסס האיחוד האירופי. המשבר בגרמניה היה כל כך חמור עד שבשנת 2016 הקנצלרית אנגלה מרקל אף שקלה לסגור את שערי גרמניה, דבר שהיה עלול לגרום למדינות נוספות לסגור את הגבולות שלהן. בעיצומו של המשבר נשמעו איומים קיצוניים על אפשרות לקריסת היורו ונפילתו של השוק האירופי המשותף. ממשלות אירופה מחויבות על פי חוק לספק מקלט למי שבורחים מאזור מלחמה ולא יכלו לגרש ספינות עמוסות בפליטים, שהעדיפו הגירה למדינות אירופה ולא ללבנון, ירדן ומצרים בשל מצבן הכלכלי וחוסר היכולת שלהן לקלוט פליטים. אלא שגם אירופה התקשתה להתמודד עם המשבר בשעה שהיא בעצמה נאבקת על כלכלתה ועל אחדותה.
כעת עם נפילת משטר אסד, נפתחו הדיונים באשר להשבתם של הפליטים חזרה לסוריה. ינס ספן, מחוקק ופוליטיקאי בכיר באופוזיציה מהמרכז-ימין בגרמניה, אמר השבוע כי על ברלין להציע כרטיס טיסה ואלף יורו לכל סורי שמוכן לחזור הביתה. גרמניה מעניקה כיום הגנה לכמעט 90% מהפונים הסורים, דבר שעשוי להשתנות עם התייצבות המצב.
כריסטיאן לינדנר, שהיה שר האוצר עד קריסת הקואליציה של הקנצלר אולף שולץ בחודש שעבר, קרא לממשלה לארגן ועידה בינלאומית על סוריה כדי לדון בשיקום המדינה ובחזרתם האפשרית של פליטים סורים.
עם זאת, שרת הפנים הגרמנית ננסי פאסר אמרה כי "זה לא יהיה רציני במצב כזה לדון בהחזרת פליטים סורים". שר החוץ הבריטי דיוויד לאמי אמר כי חוסר היציבות בסוריה עלול אפילו לגרום לכך שאנשים נוספים יברחו מהמדינה לבריטניה בטווח הקצר.
מצד המורדים הסורים השולטים במדינה לאחר נפילת משטר אסד, כבר נשמעו קריאות לפזורה לחזור ולסייע בשיקום המדינה: "נפעל ליצירת התנאים המתאימים להבטיח סביבה בטוחה ויציבה לקליטתם", אמרה מיליציית HTS בהצהרה שפורסמה במדיה החברתית.
הלך הרוח בקרב הפליטים עצמם זהיר וחשדני, מרואן חבוב, בן 27 מדמשק, עבר לטורקיה ב-2015 וכיום עובד כטבח באיסטנבול. הוא אמר ל"וול סטריט ג'ורנל" שהוא רוצה לחזור הביתה אבל קודם ימתין שהמצב יתייצב: "אחכה לפחות שישה חודשים עד שיסתדרו הדברים בסוריה", אמר. "יש לי כאן עבודה, ביטוח לאומי, אישור עבודה, אני מדבר טורקית. זו מדינה שנייה עבורי עכשיו, אבל אני עדיין אחזור בסופו של דבר". לעומת זאת, אזרח סורי אחר בן 32 שעבר לאיסטנבול אמר שיחזור מיד למרות שקיבל אזרחות טורקית, והוסיף כי הוא מצפה לבקר בטורקיה כתייר.
סקר של נציבות האו"ם לפליטים סורים במצרים, עיראק, ירדן ולבנון שנערך בקיץ האחרון הראה שרק שליש חושבים שיוכלו לחזור בחמש השנים הקרובות, כאשר רבים ציינו את מצב הכלכלה הסורית כסיבה שלא לחזור.
פליטים סורים שכבר השתלבו במדינות אירופה עלולים להיות הרבה יותר מסויגים לגבי ההחלטה לחזור מאחר שיש להם הרבה יותר מה להפסיד ביחס לפליטים במדינות המזרח התיכון שצפויים להיות הראשונים שיחזרו.
באירופה הסיפור שונה ויש לא מעט פליטים שכבר קיבלו אזרחות. הסורים מהווים כיום את הקבוצה הגדולה ביותר מבין גרמנים שהתאזרחו לאחרונה, עם כ-75 אלף התאזרחויות בשנה שעברה, עלייה של 56% בהשוואה לשנה הקודמת. כך לפי נתונים סטטיסטיים של ממשלת גרמניה.