בית המשפט העליון באירופה פסק היום (שלישי) נגד אפל במאבק בית המשפטי שנמשך 10 שנים בקרב על תשלומי המס שלה באירלנד וקבע כי ענקית הטכנולוגיה תשלם 13 מיליארד דולר במדינה.
בהצהרה אמרה ממשלת אירלנד כי המקרה של אפל "כרוך בסוגיה שכעת היא בעלת רלוונטיות היסטורית בלבד", והוסיפה כי עמדתה תמיד הייתה שהיא "לא נותנת יחס מס מועדף לאף חברה או משלם מסים".
"הנציבות האירופית מנסה לשנות רטרואקטיבית את הכללים ולהתעלם מכך שכפי שנדרש בחוק המס הבינלאומי, ההכנסה שלנו כבר הייתה כפופה למסים בארה"ב", אמרה החברה בהצהרה, כך דווח ברויטרס.
אז מה המקרה?
בשנת 2014, הנציבות האירופית, הזרוע המבצעת של האיחוד האירופי, פתחה בחקירה על תשלומי המס של אפל באירלנד, המטה של ענקית הטכנולוגיה באיחוד האירופי.
הנציבות בשנת 2016 הורתה לאירלנד לגבות עד 13 מיליארד יורו (14.4 מיליארד דולר) מסים חוזרים מאפל, באותה עת אמרה כי חברת הטכנולוגיה קיבלה הטבות מס "לא חוקיות" מאירלנד במהלך שני עשורים.
אפל ואירלנד ערערו על החלטת הנציבות ב-2019, ובשנת 2020 בית המשפט הכללי של האיחוד האירופי צידד עם ענקית הטכנולוגיה האמריקאית. בית המשפט השני בגובהו של האיחוד האירופי ביטל את החלטת הנציבות משנת 2016 ואמר כי הזרוע המבצעת לא הוכיחה שממשלת אירלנד העניקה לאפל יתרון מס.
הוועדה ערערה על החלטת בית המשפט הכללי, ושלחה את ההתדיינות לבית המשפט העליון. בית המשפט העליון ביטל ביום היום (שלישי) את החלטת בית המשפט הכללי ואישר את פסק הדין המקורי של הנציבות משנת 2016.
האיחוד האירופי נגד ענקיות הטכנולוגיה
המקרה מדגיש את המשך הסכסוך בין ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות והאיחוד האירופי, שביקש להתמודד עם סוגיות הנוגעות למידע מוטעה ועד מיסוי והגבלים עסקיים.
רק לאחרונה, אפל מצאה את עצמה על הכוונת של האיחוד האירופי כשהנציבות קנסה את ענקית הטכנולוגיה ב-1.8 מיליארד יורו (1.99 מיליארד דולר) בגין ניצול לרעה של מעמדה הדומיננטי בשוק ההפצה של אפליקציות הזרמת מוזיקה.