האינפלציה בגוש האירו ירדה מתחת ל-2% לראשונה מזה שלוש שנים

האינפלציה בגוש האירו ירדה בספטמבר 2024 ל-1.8%, לראשונה מזה שלוש שנים מתחת ליעד של 2% של הבנק המרכזי האירופי • הירידה מיוחסת בעיקר לירידה בעלויות האנרגיה, אך שווקים אחרים עדיין מציגים עליות מחירים • הבנק המרכזי עומד בפני אתגר בשמירה על האיזון בין צמיחה כלכלית לריסון האינפלציה

כלכלת גוש האירו | צילום: שאטרסטוק

לראשונה מאז אפריל 2021, האינפלציה בגוש האירו ירדה מתחת ליעד האינפלציה הרשמי של הבנק המרכזי האירופי (ECB). על פי נתונים רשמיים שפורסמו היום (שלישי), שיעור האינפלציה השנתי בספטמבר 2024 ירד ל-1.8%, ירידה משמעותית לעומת 2.2% באוגוסט, מדובר בירידה בולטת המיוחסת בעיקר לירידת עלויות האנרגיה, שהיוותה גורם מכריע בהאטת המחירים לצרכן.

התחזיות של אנליסטים שנסקרו על ידי חברת FactSet עמדו על ירידה ל-1.9%, כך שהנתון הסופי הפתיע לחיוב. הירידה הזו מהווה ציון דרך חשוב עבור גוש האירו, בעיקר לאחר תקופה של לחצים אינפלציוניים גבוהים בשל משברים עולמיים כגון מגפת הקורונה ומלחמת רוסיה-אוקראינה, שהביאו לעליות מחירים חדות בתחומי האנרגיה, המזון והייצור.

האיחוד האירופי, ארכיון | צילום: שאטרסטוק

הרקע להאטה באינפלציה

אחד הגורמים המרכזיים לירידה באינפלציה היה הירידה הדרמטית במחירי האנרגיה. מגמת הירידה במחירי הנפט והגז, שעמדו במרכז הסערה הכלכלית של השנים האחרונות, נמשכת כעת. העלויות הגבוהות של משאבים אלו השפיעו על מדינות גוש האירו בצורה ניכרת, והן נחשבות לאחד הגורמים המרכזיים שהביאו לעליות חדות במחירי הצריכה בשנים האחרונות.

בנוסף, התמתנות בביקושים ושיפור בשרשראות האספקה העולמיות הביאו אף הם לירידה בלחצים אינפלציוניים. עם זאת, ישנם גורמים נוספים שממשיכים להשפיע על האינפלציה, דוגמת עליות מחירים בתחומים שאינם קשורים ישירות לאנרגיה, כגון נדל"ן, מוצרי מזון ושירותים, מה שמצביע על כך שהאתגרים הכלכליים בגוש האירו לא נעלמו לגמרי.

תגובת הבנק המרכזי האירופי

הבנק המרכזי האירופי הציב יעד אינפלציה של 2% לטווח הבינוני, כחלק ממדיניותו לשמור על יציבות מחירים ולהבטיח צמיחה כלכלית מתונה אך יציבה. הירידה הנוכחית מתחת ליעד זה צפויה ליצור דילמה עבור קובעי המדיניות בבנק. הירידה באינפלציה מהווה הצלחה בשמירה על יציבות המחירים, אך מאידך, מדובר בתמרור אזהרה להאטה כלכלית שעלולה להקשות על ההתאוששות במשק.

לאורך השנתיים האחרונות, הבנק המרכזי האירופי נקט במהלכים דרסטיים כדי לרסן את האינפלציה. אלו כללו העלאות ריבית מתמשכות, תכניות לרכישת אג"ח ופעולות נוספות שנועדו להקטין את היצע הכסף בשוק ולהפחית את הביקושים. עם זאת, בשלב זה אנליסטים לא יודעים להעריך האם המגמה הנוכחית תימשך, או שמא ישתנו תנאי השוק והאינפלציה תשוב לעלות.

שתפו כתבה זו:

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

דילוג לתוכן