נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, התייחס היום לרווחיות החריגה של הבנקים ואמר כי "אין ספק שהמערכת הבנקאית בישראל מאופיינת ברמת תחרותיות שאינה מספקת. הרווחיות הגבוהה של המערכת הבנקאית נשענת במידה רבה על יתרות העו"ש המשמעותיות שהציבור מחזיק בחשבונותיו. אלו מהוות מקור מימון זול ויציב עבור הבנקים, בעוד שאינן מניבות תשואה ראויה ללקוחות". הדברים נאמרו בכנס הפיקוח על הבנקים לשנת 2024 בנושא הונאות פיננסיות שהתקיים הבוקר.
הנגיד ציין כי "קיים פער בין קצב ועוצמת ההתאמה של ריביות האשראי לשינויים בריבית בנק ישראל, לעומת ריבית הפיקדונות. אתגרים אלו מחדדים את העובדה שאמון הציבור במערכת הבנקאית אינו מתמצה רק בביטחון שחסכונותיו שמורים כראוי. המערכת הבנקאית עצמה חייבת להפנים שהוגנות כלפי הלקוח, הנוגעת בין היתר למיקסום ערך החסכונות שלו, מהווה מרכיב מהותי בשמירה על המוניטין שלה, ומשכך גם על יציבותה לטווח ארוך".
לדברי ירון, בנק ישראל פועל להגברת התחרות במערכת, באמצעות מספר צעדים. באשר ליתרות העו"ש הגבוהות של הציבור, אמר הנגיד כי בנק ישראל הנחה את הבנקים "להציג תוכניות קונקרטיות שירחיבו את האפשרויות העומדות בפני הלקוחות להשקעת כספיהם בפיקדונות נושאי תשואה".
בנוגע לפער בין ריביות האשראי לריבית הפיקדונות, אמר ירון כי ניתן לראות שיפור מסוים: "בהשוואה בינלאומית אנחנו לא בפער ביחס למדינות מפותחות, אך יש עוד לאן להתקדם. גם על הלקוחות לפעול בנושא. אנחנו מפרסמים באתר בנק ישראל השוואת ריביות על אשראי ופיקדונות בין הבנקים, שגם התקשורת הכלכלית מנגישה לשמחתי".
עוד ציין הנגיד כי בנק ישראל נוקט בצעדים להרחבת התחרות במערכת הבנקאית באמצעות מתווה חדשני למתן רישיונות בנקאיים. "המתווה מציע גישה מדורגת ומותאמת, המבוססת על עיקרון של התמחות: גופים פיננסיים יוכלו לקבל רישיון בנקאי המותאם לתחום פעילות ספציפי שיבחרו להתמקצע בו. כך, למשל, חברת כרטיסי אשראי המבקשת להרחיב את פעילותה לתחום גיוס הפיקדונות, תוכל לקבל רישיון בנקאי מותאם המתמקד בפעילויות אלו", אמר ירון.