סוף לעושק העו"ש? שר האוצר והנגיד הכריזו על הקמת צוות להגברת התחרות בין הבנקים

בצלאל סמוטריץ׳ ופרופ׳ אמיר ירון הכריזו על הקמת צוות מקצועי בין משרדי להגברת התחרות במערכת הבנקאות ובאשראי לעסקים הקטנים ולמשקי הבית • השבוע תדון ועדת הכלכלה בהצעה לחייב את הבנקים להודיע על יתרת זכות בעו"ש ולהציע חלופות השקעה
קרדיט: דוברות שר האוצר

סוף לעושק העו"ש של הבנקים? לאחר הביקורת הציבורית הנוקבת על רווחי הבנקים בשנתיים האחרונות, הכריזו היום שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ ונגיד בנק ישראל פרופ׳ אמיר ירון על הקמת צוות מקצועי בין משרדי להגברת התחרות במערכת הבנקאות ובאשראי לעסקים הקטנים ולמשקי הבית.

לפי הודעת השניים, בראש הצוות יעמדו המפקח על הבנקים וראש אגף תקציבים במשרד האוצר. הצוות יתמקד בהקלת החסמים המונעים כניסה של שחקנים חדשים למערכת הבנקאית או פיתוח של תחומי פעילות חדשים על ידי השחקנים הקיימים. לצוות הוגדרו מטרות ברורות, בהן עיצוב מתווה רישיונות בנקאיים מדורגים שיאפשרו לגופים חוץ-בנקאיים להציע פיקדונות ולתת אשראי. מהלך זה צפוי לשנות את כללי המשחק, להרחיב את התחרות ולהוזיל את עלויות המימון למגזר הקמעונאי. לוחות הזמנים של הצוות קצרים: הדוח הסופי יוגש עד אפריל 2025, מתוך מחויבות להביא בשורה ממשית לציבור ולמשק.

בשבוע שעבר התייחס נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, לרווחיות החריגה של הבנקים ואמר כי "אין ספק שהמערכת הבנקאית בישראל מאופיינת ברמת תחרותיות שאינה מספקת. הרווחיות הגבוהה של המערכת הבנקאית נשענת במידה רבה על יתרות העו"ש המשמעותיות שהציבור מחזיק בחשבונותיו. אלו מהוות מקור מימון זול ויציב עבור הבנקים, בעוד שאינן מניבות תשואה ראויה ללקוחות".

בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה הרוויחו הבנקים הגדולים כ-22 מיליארד שקל. השבוע תדון ועדת הכלכלה בראשות היו"ר דוד ביטן בהצעה לחייב את הבנקים להודיע על יתרת זכות בעו"ש ולהציע חלופות השקעה.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ מסר כי "זה רגע מכונן במאבק להורדת יוקר המחיה. פתיחת שוק הפיקדונות תביא בהכרח לתחרות על האשראי ותהווה צעד היסטורי שישפר את רווחתם של אזרחי ישראל. אנו נחושים לייצר שוק אשראי מגוון, תחרותי ונגיש, שיחסוך לאזרחי ישראל אלפי שקלים ויחזק את הכלכלה כולה. המאבק ביוקר המחיה עושה היום צעד נוסף. את יוקר המחיה אנו ננצח ביחד".

לדברי נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, "דרך המלך לקידום התחרות היא הסרת חסמים המונעים כניסה של שחקנים חדשים למערכת הפיננסית ופיתוח תחומי פעילות חדשים. כדי לקדם באופן משמעותי את התחרות נדרשת כניסה של עוד בנקים חדשים. אלו יוכלו לגייס פיקדונות כמקור מימון זול יחסית ולהעמיד כנגדם אשראי ולהתחרות בשחקנים הוותיקים. אני מברך על הקמת הצוות, שיתמקד בבחינת החסמים לכניסת בנקים חדשים ולהסרתם".

שתפו כתבה זו:

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

דילוג לתוכן