באופן מפתיע, נשיאת הבנק המרכזי האירופי כריסטין לגארד פועלת לשכנע מנהיגים פוליטיים באירופה לשתף פעולה עם נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ לגבי מכסים ורכישת מוצרים מתוצרת ארה"ב. היא אף הזהירה שמלחמת סחר חריפה עלולה לחסל את הצמיחה הכלכלית העולמית. לגארד אמרה את הדברים בראיון ל"פייננשל טיימס".
לגארד אמרה כי האיחוד האירופי צריך "לא לנקום, אלא לנהל מו"מ" עם הנשיא הנבחר שמאיים להטיל מכסי מגן כוללים של עד 20% על כל הסחורות המיובאות לארה"ב, שאינן מסין.
נשיאת הבנק המרכזי האירופי אמרה כי "מלחמת סחר כוללת איננה אינטרס של אף אחד ותוביל להפחתה גלובלית של התמ"ג". בהתייחס להצהרותיו של טראמפ שהוא יכול "להפוך את אמריקה להיות שוב גדולה", תהתה לגארד: "איך הופכים את אמריקה לגדולה שוב אם הביקושים הגלובליים יירדו?"
לגארד אמרה שאירופה צריכה להתמודד עם כהונת טראמפ השנייה בעזרת "אסטרטגיית צ'ק פתוח" שבה היא מציעה "לרכוש דברים מסוימים מארצות הברית", כמו גז טבעי נוזלי ומערכות הגנה. "זה תרחיש טוב יותר מאסטרטגיית תגמול טהורה, שיכולה להוביל לתהליך של מידה כנגד מידה שבו אף אחד לא באמת מנצח", אמרה נשיאת הבנק האירופי.
הנציבות האירופית, שמנהלת את מדיניות הסחר עבור 27 המדינות החברות באיחוד האירופי, עדיין לא החליטה כיצד תגיב מול איומי טראמפ.
ההערכות הן שהגדלת הרכישות מארה"ב, בין היתר מוצרים חקלאיים, כמו גם גז טבעי נוזלי וכלי נשק, היא בין האפשרויות הנבדקות. האיחוד האירופי גם מתכנן לאפשר לחברות אמריקאיות להשתתף ברכש צבאי משותף עם כספי משלם המסים של האיחוד האירופי ולנסות ליישר קו עם הבית הלבן בנוגע למדיניות הסחר שלו כלפי סין.
מוקדם יותר השנה התבטאה לגארד כי בחירתו מחדש של דונלד טראמפ לנשיאות ארצות הברית עלולה להיות איום על אירופה. "אם נפיק לקחים מההיסטוריה, ונסתכל על ארבע השנים שבהן טראמפ כבר כיהן כנשיא, זה בבירור איום", אמרה לערוץ הצרפתי FRANCE 2 TV. בראיון השבוע אמרה שלמעשה "ראתה את הנולד".
לדבריה, המחשבה שלה על איך לטפל בקדנציה שנייה של טראמפ "השתנתה קצת" במהלך 2024. היא ציינה שזו גם אחריותה של אירופה להשתמש בתוצאת הבחירות בארה"ב כדי לדרבן שינויים נחוצים בכלכלתה, שמתקשה להדביק את הפער ממתחריה.
"זה תלוי בנו עכשיו – האירופאים – להפוך את גישת האיום כלפינו לאתגר שעלינו להגיב עליו", אמרה נשיאת הבנק המרכזי האירופי. למרות הטענות שאירופה נגררת למשבר, את המצב הנוכחי היא הגדירה "התעוררות גדולה".
לגארד למעשה הסכימה עם האבחנה של קודמה, מריו דראגי, לפיה האיחוד האירופי צריך לנקוט בצעדים דרסטיים כדי להחזיר את התחרותיות הכלכלית שלו, לאחר שנאבק לעמוד בקצב של ארה"ב בעשורים האחרונים. "אירופה אמנם בפיגור. אבל לא הייתי אומרת שאירופה לא יכולה להדביק את הפער", אמרה.
היא קראה לאירופה לא להתרשם מרטוריקת הקמפיין של טראמפ ולהתמקד בפרטי הצעותיו עד כה, בטענה שזה "מעניין" שהוא הציע להטיל מכסים של בין 10 ל-20 אחוזים על יבוא שאינו מסין: "העובדה שאתה מגדיר טווח פירושה שאתה פתוח לדיון. זה יוצר את ההזדמנות "לשבת ליד השולחן ולראות איך אנחנו יכולים לעבוד ביחד".
עמדתו של ממשל טראמפ הנכנס באשר למדיניות הסחר ושיתוף הפעולה הטרנס-אטלנטי היא מעין "מאיץ איפוס לו אנחנו זקוקים", אמרה לגארד ל"פייננשל טיימס".