המניות הדרום קוריאניות שמושכות תשומת לב: דרום קוריאה שנמצאת בעין הסערה בעקבות הדרמה הפוליטית במדינה עם המהפכה הצבאית הקצרה שחוותה אתמול, ממקדת אליה תשומת לב בתקשורת הכלכלית בשל המניות של חברות התעשייה הביטחונית במדינה. דרום קוריאה נאלצת לשמור על יכולת גבוהה בתעשייה הצבאית על רקע מצב המלחמה מול צפון קוריאה. המדינה האסייתית שהייתה ידועה בעיקר בתעשיית הפופ, הדרמות הידועות שלה והאוכל הקוריאני, נעשית יותר ויותר פופולרית בשל תחום אחר לגמרי שמעניין הרבה מאוד משקיעים גלובליים – המניות הביטחוניות.
התעשייה הצבאית הדרום קוריאנית מושכת תשומת לב ומעניינת את המשקיעים על רקע הזמנות בהיקפים גדולים של תחמושת המיוצרת בדרום קוריאה. מדינות בעולם מגלות עניין בתעשייה הצבאית הזו וכך מניות החברות המובילות בסקטור כמו Hanwha Aerospace, Korea Aerospace Industries, יונדאי רותם ו-LIG Nex1, רשמו עליות חזקות בשנה האחרונה. מניית חברת Hanwha Aerospace רשמה קפיצה אדירה של כ-230% ב-2024, Hyundai Rotem רשמה זינוק של כ-162%, LIGNex1 זינקה בכ-111% ו- Korea Aerospace Industries רשמה זינוק של כ-42% מתחילת השנה.
נתונים סטטיסטיים של המכון הבינלאומי לחקר השלום בשטוקהולם מצאו שההוצאות הצבאיות העולמיות גדלו זו השנה התשיעית ברציפות ב-2023, לאחר עלייה של 6.8% משנה לשנה והגיעו לסך כולל של 2.44 טריליון דולר. "עלייה מתמדת בהוצאות העולמיות, בשילוב עם אי-ודאות גיאופוליטית גוברת, סיפקו ליצרני נשק דרום קוריאנים פתיחות לשווקים גלובליים גדולים יותר", אמר חוקר במכון המחקר ל-CNBC.
"מעמדה של דרום קוריאה כמעצמה תעשייתית ביטחונית מגובה במספרים אמיתיים", נכתב בדוח של המכון האיטלקי למחקר מדיני בינלאומי. הדוח הצביע על כך שיצוא הנשק של המדינה גדל מ-2 מיליארד דולר ל-3 מיליארד דולר בסוף שנות ה-2010, והמשיך לגדול ל-7.3 מיליארד דולר ב-2021. משם יצוא הנשק המשיך במגמת העלייה, ל-17.3 מיליארד דולר ב-2022 וב-2024 הוא צפוי להגיע ל-20 מיליארד דולר.
דרום קוריאה היא הכלכלה הרביעית בגודלה באסיה ומציגה צמיחה מתמדת בסקטור. בעוד ב-2022 רק ארבע מדינות ייבאו נשק מדרום קוריאה, ב-2023 מספר המדינות המייבאות כבר עלה ל-12.
הנשק הדרום קוריאני נחשב לאיכותי אך סוד כוחו טמון בעיקר בעלותו הנמוכה יחסית וייצור מהיר יחסית כאשר האיכות לא נופלת מתוצרת של מדינות אחרות. לדוגמה, טיל יירוט PAC-3, המשמש את מערכת טילי הקרקע-אוויר האמריקאית פטריוט, עולה כ-4 מיליון דולר. לעומת זאת, טיל היירוט צ'ון-גונג הדרום קוריאני, מתוצרת LIG Nex1, ידוע כמציע ביצועים דומים ל-PAC-3 ועולה שליש מזה.
בשל העלות הגבוהה של נשק מתוצרת ארה"ב, רוב המדינות אינן יכולות להרשות לעצמן את התחמושת האמריקנית "ולכן, הגישה הקוריאנית להציע נשק הרבה פחות יקר שהוא טוב כמעט באותה מידה, הייתה מאוד אטרקטיבית להרבה מדינות", ציין אנליסט בתחום.
הושיק נאם, עוזר פרופסור במחלקה לסוציולוגיה ומדע המדינה באוניברסיטת ג'קסונוויל סטייט, אמר ל-CNBC כי דרום קוריאה השקיעה כל הזמן בתעשיית הביטחון שלה בשל העובדה שהמדינה עדיין במלחמה רשמית עם צפון קוריאה, לכן היא הייתה מוכנה היטב לענות על הגידול בביקושים לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה.
תעשיית הנשק הדרום קוריאנית שמרה על יכולת ייצור חזקה בניגוד לכמה מדינות במערב שהקטינו את קווי הייצור לתחמושת צבאית אחרי המלחמה הקרה. ביחס לרוסיה למשל, המערכות הדרום קוריאניות נחשבות אמינות יותר. אחת הסיבות היא שהחברות הדרום קוריאניות שולחות את העובדים לכל מקום ברחבי העולם כדי להבטיח יכולת תחזוקה, שרשרת אספקה יעילה וחלקי חילוף.