מאחורי הראלי בביטקוין מסתתרת עובדה אחת פשוטה: אין מספיק מטבעות

מכסת הייצור של הביטקוין קשיחה ומוגבלת ל-21 מיליון, כאשר עד כה נוצרו כ-19.8 מיליון מטבעות והאפשרות לייצר יותר פוחתת משמעותית עם הזמן • המחסור בביטקוין עשוי לגרום לעלייה נוספת במחירו • הצצה לתהליך הייצור של המטבע הלוהט 

ביטקוין | צילום: שאטרסטוק

משקיעי הביטקוין חגגו כאשר המטבע הדיגיטלי חצה את רמת ה-100 אלף דולר לראשונה אי פעם. הראלי של מטבע הדגל של שוק הקריפטו עוד צפוי להימשך בעיקר בגלל עניין טכני מרכזי אחד שמאפיין את הביטקוין – מגבלת הייצור. יש גבול לכמה ביטקוינים ניתן לייצר.

בכתבה מיוחדת ב"וול סטריט ג'ורנל" על מכסת הייצור, צוין כי המכסה היא 21 מיליון ביטקוינים כאשר עד כה נוצרו כ-19.8 מיליון ביטקוין. כדי לייצר את שאר המטבעות יידרשו לפי הערכות יותר מ-100 שנים מאחר שתהליך הייצור נעשה קשה יותר ויותר עם הזמן.

לפי ההערכות השוריות, המחסור בביטקוין יגרום לעליית מחירים כאשר הקונים נאבקים על רכישת המטבעות האחרונים שהגיעו לאינטרנט או נאבקים על המטבעות הקיימים המסתובבים בין מי שכבר מחזיקים בביטקוינים. ההערכות הפחות אופטימיות מדברות על כך שלביטקוין אין ערך מהותי וכי גל המכירה עלול למחוק את הרווחים האחרונים שלו.

הביטקוין רשם תנודתיות בולטת במהלך ההיסטוריה הקצרה שלו – מראלי קדחתני להתרסקויות מרהיבות. הוא צלל בכ-80% מהשיא שלו ב-2021 לאחר קריסת בורסת הקריפטו FTX .

כדי להבין את המחסור בהיצע צריך לקבל הצצה לאופן הייצור של הביטקוין. מדובר במטבע מבוסס אינטרנט שנוצר על ידי חובבי טכנולוגיה ללא תמיכת מדינה או בנק מרכזי. הביטקוין כביכול סולל איזושהי דרך מילוט מהשפעות האינפלציה על המטבע, דבר שמשחק לטובת מי שרואה באינפלציה איזה סוג של מס. המטבעות המסורתיים כמו הדולר נתונים ללחצים אינפלציוניים מכיוון שהממשלות יכולות להדפיס יותר מהם. לפי הכלכלנים, איום האינפלציה דווקא דוחף אנשים להוציא כספים ולבצע השקעות פרודוקטיביות במקום לאגור מזומנים.

תהליך הנפקת מטבעות חדשים למחזור מכונה "כרייה" באנלוגיה לכריית זהב. בתהליך זה יש להקדיש כוח חישוב רב בו מונפקים מטבעות חדשים הניתנים לשימוש. כדי ליצור ביטקוינים חדשים, כורי ביטקוין משתמשים במחשבים כדי לפתור חידות מתמטיות מורכבות ומתוגמלים ביחידות חדשות של המטבע הקריפטוגרפי. גודל התגמולים נחתך בחצי בערך כל ארבע שנים. בסופו של דבר התגמולים צפויים להצטמצם לאפס.

במבט לעתיד הרחוק, לגבי מה שצפוי לקרות בשנת 2140 – היצע הביטקוין יגיע ל-21 מיליון ויפסיק לגדול. תיאורטית ייתכן שניתן יהיה להעלות את המכסה הקשיחה באמצעות שינוי קוד המחשב העומד בבסיס הביטקוין. אבל מכיוון שהביטקוין הוא תוכנה מבוזרת הפועלת באינטרנט, שינוי כזה יהיה קשה לביצוע. זה ידרוש הסכמה בין כורים, מפתחים ורבים אחרים שעוזרים לשמור על פעילות הביטקוין.

ביטקוין | צילום: שאטרסטוק

לפי רוב האנליסטים, לא סביר ששינוי כזה יכול לקרות אי פעם במיוחד מכיוון שהגדלת המכסה מעל 21 מיליון עלולה להפחית את מחיר הביטקוין. היצע גדול יותר יפגע משמעותית במחזיקי הביטקוין, שיצטרכו לאשר את השינוי.

מייסד הביטקוין "סאטושי נקאמוטו" הציע את רעיון הביטקוין לראשונה ב-2008 ויצר את הביטקוין הראשון בינואר 2009. בשנים שחלפו מאז, התפתחויות שונות הפכו את הביטקוין למצרך נדיר עוד יותר ממה שנקמוטו התכוון, כאשר ההיצע האמיתי במחזור לא צפוי להגיע ל-21 מיליון המלאים.

ההערכות הן שיותר מ-1.5 מיליון ביטקוינים בשווי של כ-150 מיליארד דולר אבדו בדרך. אפשר לאבד ביטקוין כאשר הבעלים מאבדים את המפתחות האלפאנומריים הדרושים כדי לגשת לאחזקותיהם. מספר בעלים כאלה איבדו לעתים קרובות את המפתחות שלהם במהלך השנים הראשונות של הביטקוין, כאשר הערך שלו היה נמוך בהרבה. במקרה בולט אחד, עובד IT מוויילס נלחם במשך שנים כדי לחפור מזבלה ולשחזר כונן קשיח שאבד המכיל את המפתח של ביטקוין בשווי מאות מיליוני דולרים.

באופן דומה, קרוב למיליון ביטקוין נכרו על ידי המייסד Nakamoto והיו מורדמים מאז 2009, כך עולה מנתוני חברת ריבר. Nakamoto ירד למחתרת ולא ברור אם ממציא הביטקוין מת, כפי שכמה חוקרי קריפטו מאמינים. אם אכן כך, כ-12% מהיצע הביטקוין הסופי של 21 מיליון ביטקוין אבודים או תקועים ב"ארנקי סאטושי" ובלתי נגישים. בדצמבר 2010 פרש נקאמוטו מפיתוח המטבע, והשאיר את העיסוק בכך לקהילת המשתמשים בו. נעשו מספר ניסיונות לאתר את ממציא הביטקוין, אך ללא הוכחה ודאית לזהותו.

ריבר מעריכה כי כ-14.7 מיליון ביטקוין או כ-70% מההיצע הסופי מוחזקים על ידי משקיעים בודדים. לרוב מדובר במחזיקים גדולים שיושבים על מאגר העושר הדיגיטלי שלהם. בשנים האחרונות, מוסדות גדולים צברו נתח הולך וגדל מהיצע הביטקוין. זה כולל חברות ציבוריות כמו MicroStrategy וטסלה, חברות פיננסיות, לרבות קרנות הנסחרות בבורסה המחזיקות ביטקוין בשם משקיעים. ארה"ב, שרוכשת מטבעות קריפטוגרפיים שנתפסו אצל פורעי חוק, היא המחזיקה הממשלתית הגדולה ביותר של ביטקוין, לפי האתר העוקב אחר אחזקות ביטקוין.

משקיעי הקריפטו מקווים שדוד סם יהפוך למחזיק גדול עוד יותר של ביטקוין תחת הנשיא הנבחר דונלד טראמפ, שהתחייב במהלך מסע הבחירות לייצר מאגר ביטקוין אסטרטגי לאומי. "במשך זמן רב מדי הממשלה שלנו הפרה את הכלל הקרדינלי – לעולם אל תמכור את הביטקוין שלך", אמר טראמפ ביולי.

 

 

שתפו כתבה זו:

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

דילוג לתוכן