האינפלציה מתמתנת: מדד המחירים לצרכן ירד ב-0.4% בנובמבר

ב-12 החודשים האחרונים עלה מדד המחירים לצרכן ב-3.4% • מחירי הדירות ממשיכים לעלות: מדד מחירי הדירות השנתי עלה ב-6.7%

קניות, אילוסטרציה | צילום: שאטרסטוק

בדומה לתחזיות המוקדמות: מדד המחירים לצרכן ירד ב-0.4% בחודש נובמבר, וב-12 החודשים האחרונים (נובמבר 2024 לעומת נובמבר 2023) עלה ב-3.4%. כך הודיעה הערב הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מדובר בהתמתנות קלה של האינפלציה השנתית, אך עדיין מדובר בנתון שנמצא מחוץ ליעד של בנק ישראל.

כלכלני הבנקים ובתי ההשקעות העריכו כי מדד המחירים לצרכן יירד ב-0.2%-0.4% בנובמבר וכי קצב האינפלציה השנתי ב-12 החודשים האחרונים ייוותר ברמה של 3.5% – ללא שינוי בהשוואה לנתוני סוף אוקטובר.

ירידות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי ירקות ופירות טריים שירדו ב-6.6%, תחבורה שירד ב-1.5%, חינוך, תרבות ובידור שירד ב-1.3% והנעלה שירד ב-0.7%.

עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי הלבשה שעלתה ב-1.2% ומזון, דיור ושונות שעלו ב-0.3%, כל אחד.

בלמ"ס מציינים עוד כי בשכר הדירה עבור השוכרים אשר חידשו חוזה, נרשמה עלייה של 2.6% ועבור השוכרים החדשים (דירות בהן הייתה תחלופת שוכר) נרשמה עלייה של 3.8%.

מחירי הדירות ממשיכים לעלות: מהשוואת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים ספטמבר-אוקטובר 2024, לעומת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים אוגוסט-ספטמבר 2024, נמצא כי מחירי הדירות עלו ב-0.5%.

בפילוח לפי מחוזות נרשמו שינויי המחירים הבאים: ירושלים (0.4%-), צפון (1.5%), חיפה (0.2%-), מרכז (0.4%), תל אביב (1.0%) ודרום (0.4%). מחירי הדירות החדשות עלו ב-0.3%.

בהשוואה שנתית של מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים ספטמבר-אוקטובר 2024 לעומת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים בחודשים ספטמבר-אוקטובר 2023 עולה כי מדד מחירי הדירות השנתי עלה ב-6.7%. בפילוח לפי מחוזות נמצאו עליות מחירים במחוזות הבאים: חיפה (11.1%), צפון (9.5%), מרכז (7.7%), תל-אביב (5.9%), דרום (5.2%) וירושלים (1.7%). עוד מציינים בלמ"ס כי מדד מחירי הדירות החדשות השנתי עלה ב-3.6%.

לנתוני האינפלציה בחודשים הקרובים תהיה השפעה מכרעת על החלטות הריבית של בנק ישראל. קצב האינפלציה השנתי הנוכחי עדיין גבוה מטווח היעד של בנק ישראל העומד על 1%-3%. בעקבות עליית המע"מ ועליות המחירים עליהן הודיעו חלק מיצרני המזון הגדולים קצב האינפלציה השנתי צפוי להמשיך לעלות בחודשיים הקרובים, אך לאחר מכן לפי התחזיות יתחיל לרדת. זאת, בעקבות ההתחזקות החדה של השקל שחלה על רקע הרגיעה היחסית בגזרה הביטחונית.

בתגובה לנתוני המדד אמר נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו: "אנו עדיין רואים השפעה שלילית של שכר הדירה על האינפלציה במשק. עלייה של כ-4% במחירי השכירות מעלה את האינפלציה השנתית ביותר מאחוז מלא, ולכן הריבית נותרת בשיעור גבוה. המדינה חייבת לעודד בנייה להשכרה והשקעה בדירות להשכרה ארוכת טווח על מנת להפחית את מחירי השכירות ובכך למתן את האינפלציה. למרות ירידת הביקוש לדירות נמשכת העלייה במחירים – שכבר עלו ב-7% מתחילת השנה. הדבר נובע בעיקר מכך שהיצע הדירות ממשיך לרדת ולכן המחירים עולים".

 

שתפו כתבה זו:

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

דילוג לתוכן