תקציב 2024 המחודש יובא השבוע לאישור הכנסת, האם הוא עדיין רלוונטי?

ועדת הכספים אישרה את סדרי הדיון לתקציב, שיחל מחר. התקציב המתוקן נבנה על ההנחה שהמלחמה תרד לעצימות נמוכה החודש ולא תיפתח זירה נוספת. נתוני הגירעון האחרונים מעלים סימן שאלה גם סביב התקציב המחודש

מליאת הכנסת בהצבעה על התקציב לשנת 2024 | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

מחר (שלישי) בשעה 11 בבוקר יחל הדיון בוועדת הכספים בכנסת על התקציב המחודש לשנת 2024. אחרי 25 שעות דיון יחלו ההצבעות על סעיפי התקציב המחודש. לנוכח נתוני הגירעון שהתפרסמו לאחרונה על החודשיים הראשונים של השנה, השאלה היא אם ההערכות הבסיסיות של התקציב הזה עדיין רלוונטיות.

תחזית הגירעון בתקציב 2024 המחודש היא 6.6% ומנתוני החשב הכללי באוצר, יהלי רוטנברג, עולה כי ב-12 החודשים האחרונים הגירעון הסתכם ב-5.6% מהתוצר. כעת השאלה הנשאלת היא אם הממשלה תצליח לעמוד ביעד הגירעון שהציבה.

12 החודשים האחרונים הם 5 חודשי מלחמה ו-7 חודשים שקדמו לה, לכן הגירעון ב-2023 הסתכם ב-4.2%, שביטאו את הזינוק הלא צפוי מאוקטובר. בתחילת השנה שעברה הגירעון הצפוי היה 1% בלבד, אחרי שב-2022 השנה הסתיימה בעודף תקציבי.

מליאת הכנסת, ארכיון | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

בתנאים הנוכחיים הערכת הגירעון לשנה זו מתבססת על הערכת התפתחות המלחמה. אם המלחמה תמשיך להעמיק לתוך השנה הזו, סביר להניח שהממשלה לא תעמוד ביעד הגירעון של 6.6%. זה המקום להזכיר שגם התקציב המחודש לשנה זו התבסס על ההערכה שהמלחמה תרד לעצימות נמוכה מאוד בחודש זה ולא תיפתח זירה נוספת בצפון, או זירה אחרת. אם אכן כך יהיה ייתכן מאוד שהממשלה תצליח לעמוד ביעד זה, אך התרחיש הזה נראה פחות סביר כעת.

הגירעון בחודש פברואר הסתכם ב-13.4 מיליארדי שקלים, לעומת עודף של יותר מ-2.8 מיליארדי שקלים בפברואר אשתקד. באופן מפתיע לא נרשמה ירידה בהכנסות המדינה בחודשיים הראשונים של השנה, כך שהגירעון נובע כולו מהגידול בהוצאות הממשלה בשל המלחמה. בחודשיים הראשונים של השנה הוצאות הממשלה הסתכמו ב-90.5 מיליארדי שקלים – 26.5 מיליארד יותר מהשנה שעברה. 17.3 מיליארד מתוכם הם הוצאות מלחמה, כך שהגידול נרשם גם בהוצאות נוספות, שייתכן שחלקן גם קשור בהוצאות המלחמה.

שתפו כתבה זו:

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן