צעד משמעותי: החוק שנועד להקפיא מחירים בשעת חירום עבר בקריאה ראשונה

מח"כ ביטן ועד ח"כ כסיף: חברי ועדת הכלכלה אישרו פה אחד הצעה שתאפשר לממשלה לכפות עצירת מחירים בעת חירום • הכלכלן ד"ר סמקאי: "במשבר הקורונה לא היה מנגנון כזה ומחירי המסכות נסקו, אבל המחירים הגבוהים שימשו זרז לשחקנים חדשים ולהגברת התחרות בתחום, שהביאה לירידת מחירים דרסטית"

סגר בתקופת הקורונה, אילוסטרציה | צילום: שאטרסטוק

אושרה בקריאה ראשונה הצעת החוק של שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת, שנועדה להילחם בעליית המחירים בשעת חירום. לפי ההצעה בעת הכרזה על מצב חירום יוכל השר להכריז על הקפאת מחרים של מוצרי מזון ל-30 ימים.

השר יוכל להאריך את התקופה ב-30 ימים נוספים בכל פעם. לאחר ההכרזה, הממונה על הרשות להגנת הצרכן וראש אגף התקציבים באוצר יורו על רשימת המוצרים והשירותים עליהם תחול ההכרזה. עוסקים שיעלו מחירים בתקופת ההכרזה יחשבו למפירי החוק להגנת הצרכן. במקרה כזה יוכל הממונה על הרשות להגנת הצרכן להוציא צו להפסקת ההפרה ולקנוס את המפר. באשר למנגנון לקביעת גובה הקנס, הוחלט בוועדת הכלכלה כי הוא ייקבע בעת הכנת ההצעה לקריאה שנייה ושלישית.

יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן התייחס לקביעת רשימת המוצרים עליהם תחול ההכרזה ואמר כי זו צריכה להיות החלטה מקצועית. בנוסף, נקבע כי ההצעה לא תחול במקרים בהם יש הסכם קודם בין הצדדים, או במקרים בהם ההצעה נובעת מהתייקרות חומרי הגלם, או תנודתיות עונתית של מחירי פירות וירקות. בנוסף הוצע כי הממונה על הרשות להגנת הצרכן, בהתייעצות עם ועדת המחירים, יקבע אמות מידה ל"עלייה חריגה" במחירים.

שר הכלכלה והתעשייה, ניר ברקת | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

הוועדה אישרה את ההצעה פה אחד, כולל יושב הראש דוד ביטן, ח"כ שלום דנינו וח"כ עופר כסיף.

רפרנט הכלכלה באוצר, עמית גולדמן, ביקש כי שר הכלכלה יתייעץ עם שר האוצר על עצם הכרזת המצב המיוחד שאמור לעצור את עליית המחירים. היו"ר ביטן דחה את ההצעה בתוקף, ואמר כי הסכים למעורבות של האוצר בקביעת רשימת המוצרים, אבל לא יאפשר התייעצות עם שר האוצר שיכולה לעצור את התהליך. היועצת המשפטית של איגוד לשכות המסחר, עו"ד מירב ולדמן, הציעה לפרסם את הרשימה להערות הציבור, והיו"ר ביטן דחה גם את ההצעה הזו בדרישה שההליך יהיה מהיר ככל הניתן.

הכלכלן והפרשן הכלכלי ד"ר אמציה סמקאי, הגיב להצעת החוק: "סביר שהנזק מההצעה הזו יגבר על התועלת. יש חשיבות למנגנון המחירים כמווסת של ביקוש והיצע, הוויסות הזה חשוב בעיקר בשעת חירום. כך למשל, בתחילת הקורונה הביקוש למסכות זינק ואיתו המחירים. מה שהיווה קטליזטור למאות יזמים שייבאו את המוצר וכך ההיצע התרחב בהתאם לשוק והמחירים ירדו באופן דרסטי. יש תחומים בודדים שניתן לומר שיש ניצול של מצב החירום בצורה "לא הוגנת", אבל בעיקרון חשוב מאוד לשמור על מנגנון המחירים בשוק".

שתפו כתבה זו:

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן