מחר תפורסם החלטת בנק ישראל על גובה הריבית, שעומדת כעת על 4.5%, לאחר שהורדה ברבע אחוז בתחילת השנה. ההורדה הזו הייתה שינוי מגמה של שנתיים, במהלכן הריבית זינקה בארה"ב ובעולם. בישראל היא עלתה מ-0.1% באפריל 2022 ועד 4.75% במאי 2023 – זינוק פרוע שגרם לזעזועים בכלכלה העולמית.
הזינוק בריבית החל לאחר שהעולם האושש ממשבר הקורונה ונראה היה לבנקים המרכזיים שהאינפלציה יוצאת משליטה. למעשה הזינוק במחירים נבע מהצורך של הממשל בארה"ב לייקר את שירותיו ולקצץ ברמת השירותים, אחרי תקופה ארוכה של הדפסת כסף לא אחראית. גם מחירי האנרגיה זינקו, לאחר דעיכה בביקושים במהלך הקורונה.
יצרנים רבים שחזרו לשוק אחרי הקורונה גילו שהתחרות הצטמצמה, אחרי שרבים סגרו, או צמצמו מאוד את עסקיהם במהלך הקורונה, כך שהתאפשר לאלה שנותרו בשוק להעלות מחירים. גם שינויים במבנה שוק העבודה העולמי, בעקבות הקורונה, הביאו לעליות מחירים של תובלה ותחומים נוספים.
העלאות הריבית התבקשו גם נוכח עליות של מחירי הנכסים – בעיקר הדיור וניירות הערך. משקי הבית ניצלו את הריבית הנמוכה ורכשו דירות ומניות, במקביל לירידה בתעסוקה בפועל. כך המחירים התנפחו לממדים שחייבו את הבנקים המרכזיים לשנות מגמה.
הבנקים המרכזיים למעשה שמרו על סביבת ריבית נמוכה מדי, אפסית, במשך תקופה ארוכה מדי, ואפשרו את ההשפעות השליליות של הריבית הנמוכה, מה שחייב שינוי מגמה דרסטי. אותם בנקים שמרכזים ביום יום את מאמציהם ליצירת יציבות, שזה שם המשחק שלהם, יצרו חוסר יציבות בתנודות הדרסטיות בריבית.
הבנק המרכזי בארצות הברית לא ממהר כעת להוריד את הריבית, למרות שהאינפלציה כבר לא מהווה איום של ממש בארצות הברית. כעת נראה שהבנק המרכזי שם משתמש באינפלציה כתירוץ, כשלמעשה הסיבה המרכזית לשמירה על רמתה הגבוהה שם (5%-5.5%) היא למעשה שמירה על הממשל מפני הגדלת החוב.
גם בישראל הממשלה היא הסיבה היחידה שיכולה להיות לבנק ישראל מחר להותיר את הריבית על כנה, אולי גם השקל. בנק ישראל יכול לחשוש מחריגה מיעד הגירעון הגבוה, בשל המלחמה, העומד על 6.6%. השקל נחלש מול הדולר ב-3.7% מתחילת השנה, למרות שהדולר נחלש בעולם, כך שהורדת ריבית תוריד עוד מאטרקטיביות השקל ותתרום להחלשה נוספת שלו מול הדולר. אך היחלשות השקל תגדיל גם את האטרקטיביות של הייצוא הישראלי.
הסיבה הזו חשובה לא פחות, בדיוק כמו השיקול המרכזי שאמור לעמוד לנגד עיניהם של מועצת הנגידים בהחלטתם מחר – הצמיחה. זו צפויה להיות נמוכה מאוד השנה וריכוז המאמצים להעלאת הצמיחה זה הסיכוי הטוב ביותר לצמצם את היקף החוב, הנמדד ביחס לתוצר.
הורדת הריבית לא תזיק לשוק הנדל"ן, שללא הורדה צפויים לעלות בשל ירידה בהיצע. ומעל לכל השיקולים הללו, בנק ישראל אוהב לעקוב אחרי החלטת הפד, הבנק המרכזי בארה"ב, שכאמור טרם החל בשינוי המגמה המיוחל שם. לכן, אנליסטים בשוק נותנים יתרון קל להערכה שבנק ישראל יוריד את הריבית – משהו כמו 55%-45% לטובת ההורדה. או כמו שאומרים בספורט – הכל פתוח.