אין פה בשורה חדשה: מוחמד מוח'בר, הנשיא החדש והזמני של איראן, בן 69, הוא בעל שני תארי דוקטורט – במשפטים ובניהול. באחד מארבעת הספרים שפרסם הוא הפגין היכרות קרובה לכלכלנים מפורסמים בעולם וכתב אודותם. אך זה היה לפני תריסר שנים ומאז איראן פסעה עוד מספר צעדים משמעותיים לעבר קומוניזם מלא. היא לא נחשבת כזו, אבל ממש לא בצדק. איראן כיום היא הרבה יותר קומוניסטית מסין ולמעשה רק צפון קוריאה מתחרה במבנה הכלכלה שלה.
באופן מעשי קומוניזם נמדד בשיעורי הבעלות של הממשלה על אמצעי ייצור ואיראן חוקקה סעיף מיוחד המסדיר את בעלותה על כל המחצבים במדינה, כמובן שלרבות נפט, אבל גם יתר ענפי החשמל והאנרגיה, ההשקיה, התקשורת, תעופה וספנות, כבישים ורכבות, בנקאות וביטוח. היא גם אחראית על המגזר החשוב שבעולם המערבי מכנים "המגזר השלישי", שם גם הוא שייך למגזר הראשון והוא מעסיק לא פחות מ-15 מיליון עובדים – כמחצית מכוח העבודה האיראני.
כמובן שגם מרבית העשרה אחוז הנותרים מועסקים בממשלה וכל היתר מובטלים. שיעור האבטלה שם עומד על כ-45%. המגזר הפרטי באיראן הוא בדרך כלל חקלאים בעלי משקי בית קטנים וסוחרים. כל תעשייה שגדלה מולאמת מיד.
האיראנים גם הקימו מוסד מיוחד, המכונה EIKO, שתפקידו לאתר נכסים בעלי ערך ולהלאים אותם, בדיוק כפי שנעשה במהפכה הבולשביקית. בראש המוסד הזה עמד מוח'בר וזכה לשבחים על עבודתו הנפלאה בגזל רכוש פרטי מאיראנים. משם הוא המשיך בעקבות הכסף לבנק "סינא", בנק בלתי מדורג בעולם, המשמש למעשה ככלי של המנהיג העליון לנהל את כספיו בעולם.
לפי חלק מהדיווחים תיקון שנעשה בחוקה האיראנית הגדיל את חלקו של המגזר הפרטי ואפשר לו בעלות על נכסים. בשיאה, עד לפני כעשור איראן החזיקה יותר מ-80% וכעת יש הטוענים שהיא מחזיקה במחצית מכך, אך ההנחה הזו כנראה לא סבירה.
השלטון הריכוזי שם מחייב את השרים ונאמני השליט העליון גם לנאמנות גבוהה, כמקובל בארגוני פשע, אך גם בהתמצאות בניהול וכלכלה. מהבחינה הזו מוח'בר מתאים מאוד כמנהל הנכסים של המנהיג העליון והחונטה שלו, אבל הוא בוודאי לא מסמן שום שינוי בשיטה.
מדובר בשיטה שהביאה את המדינה לפשיטת רגל. המדינה הענקית, בת ה-90 מיליוני אזרחים, והעשירה במחצבים, מייצרת תמ"ג לנפש של כ-4,000 דולרים לשנה. גם במספר אבסולוטי התמ"ג של איראן מדורג במקום ה-44 בעולם, כשבמונחים של גודל האוכלוסייה היא ממוקמת במקום ה-17 בעולם. התמ"ג של ישראל על פחות מ-10 מיליון תושביה גדול ב-150% מהתמ"ג שלה.
ההבדל הגדול בין איראן לבין מדינה קומוניסטית מוצהרת הוא התעוזה של המשטר האיראני לגזול את הרכוש הציבורי מבלי להבטיח לו דבר בתמורה. המהפכה הבולשביקית הבטיחה מעמד ביניים גדול וחזק ואילו באיראן המעמד הגדול הוא מעמד העניים המרודים.