מקדונלד'ס ישראל: איש השלום זכה בפרמיית המלחמה

עמרי פדן, ממייסדי "שלום עכשיו", שלא הסכים לפתוח סניפים ביו"ש וברמת הגולן, גרף קופה בשל הצורך של החברה העולמית להציל את תדמיתה בעיני המוסלמים בעולם • כל מסעדן תל אביבי מפנטז על הצעת רכש שתכניס סניף קטן של רשת המזון המהיר במרכז מסחרי בפריפריה

מקדונלד'ס הכשר בירושלים | צילום: שאטרסטוק

מעולם לא פרצה מלחמה בין שתי מדינות שיש בהן סניפים של מקדונלד'ס, כך טען תומס פרידמן בספרו "הלקסוס ועץ הזית" לקראת סוף המילניום הקודם. בשנה בה יצא לאור רב המכר של פרידמן, בלגרד הופצצה על ידי ברית נאט"ו – מקרה ראשון שהפריך את הטענה. ב-2006, ישראל על עשרות סניפי המקדונלד'ס שכבר פעלו בה מ-1993, נלחמה בלבנון, שסניפים בודדים של מקדונלד'ס שנפתחו בה הציעו צ'יפס ומילקשייק כבר מ-1998.

מקדונלד'ס היא חברת המזון המהיר הגדולה בעולם. היא מפעילה יותר מ-39,000 סניפים, 13,500 מתוכם בארה"ב. שווי השוק של החברה עומד על כ-193 מיליארד דולר, כשהשנייה לה היא סטארבקס בעלת שווי שוק של כחצי ממנה.

ב-2023 היא רשמה הכנסות של 25.5 מיליארד דולר, 8.5 מיליארד מתוכם – רווח נקי. ברבעון האחרון של 2023, רבעון המלחמה אצלנו, החברה רשמה גידול של כ-8%, כשבכל השנה היא רשמה גידול של כ-10%. התוצאות המאכזבות שלה נרשמו במזרח התיכון, הודו וסין – גידול של 0.7%, כשהציפיות היו ל-5.5%.

רשת מסעדות המזון המהיר מקדונלד'ס | צילום: שאטרסטוק

ישראל היא המדינה השנייה בגודלה במונחי מספר סניפים במזה"ת – 228 סניפים. הראשונה היא סעודיה, בה פועלים 396 סניפים. ביתר מדינות ערב פועלים הרבה פחות סניפים: איחוד האמירויות, המערבים ביותר מבין מדינות ערב, מפעילים 207 סניפים של הרשת; במצרים פועלים 192 סניפים; בקטאר – 75 סניפים; במרוקו – 63 ובכווית פועלים 95 סניפים. ביתר מדינות ערב המספרים קטנים עוד יותר: ירדן – 46; לבנון – 23; בחריין – 32 עומאן – 34.

ואולם, בחברה מעריכים שהנזק מהמלחמה בישראל חורג מהנזק במדינות ערב. הציבור הערבי והמוסלמי בעולם משמעותי מאוד בעבורה – הן כציבור קונים גדול והן כעובדים ברשת גם באירופה ובמדינות בהן יש מיעוטים מוסלמים גדולים. החשש הגדול עוד יותר הוא מתגובות אלימות של הציבור המוסלמי במדינות אירופה, שיובילו לסגירת סניפים ולהחרפה של החרמות. במיוחד כשהמלחמה מתמשכת ואין הערכה למועד סיומה.

כל הסיבות הללו שיחקו לידיו של עמרי פדן, בעל השליטה בזיכיון הישראלי. פדן, ממייסדי "שלום עכשיו", שלא הסתיר את עמדותיו השמאלניות במשך השנים וסירב לפתוח סניפים ביו"ש ואפילו ברמת הגולן, עדיין נחשב למי שתורם לחיילי צה"ל ולכן מוקצה בעיני העולם הערבי.

עמרי פדן, ארכיון | צילום: דמיטרי שביצ'נקו

פדן, בן ה-72 לא יכול היה לדמיין אקזיט שכזה. הקלפים של החברה העולמית גלויים – היא צריכה לקחת את המושכות בזיכיון הישראלי ולהוביל מהלכים שקטים – בלי הנחות ותרומות לחיילים, למשל. פדן, שכנראה הפך מיליארדר בעשורים האחרונים יכול לבקש מחיר מופקע בגין הזיכיון שלו. ההערכות הן שכל שף מצליח בתל אביב והמרכז היה חולם לקבל את המחיר שפדן יקבל על סניף מקדונלד'ס בקריית גת, או בקריית שמונה.

לפי מדיניות החברה, בעיקר בסניפים שמחוץ לארה"ב, אפשר להבין שאין לה כוונה להחזיק בסניפי ציון בעצמה לאורך זמן. קרוב לוודאי שהיא תרצה למכור את הזיכיון בתנאים ברורים יותר, שימנעו ממנה הישנות של מקרים דומים.

שתפו כתבה זו:

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן