אופ"ק מאשררת את קיצוץ מכסות ההפקה ומחיר הנפט מזנק ל-90 דולר לחבית

בניגוד לממשל טראמפ שנלחם בקרטל, ביידן מתעלם מההחלטות שמממנות למעשה את המלחמה נגד אוקראינה ואת ההתחמשות של איראן • מצרים נלחצת ובצעד חריג מייבאת גז נוזלי • לאן יגיעו מחירי הנפט?

חביות נפט | צילום: שאטרסטוק

מחירי הנפט בעולם ממשיכים לעלות, כשחבית נפט מסוג ברנט נסחרת כעת סביב 90 דולר לחבית. עליית המחירים החדה, דווקא בסוף החורף, היא בשל אשרור מדינות קרטל הנפט אופ"ק פלוס – להמשיך את הקיצוץ בהפקת הנפט לפחות עד לחודש יוני. מדובר בארגון ייצואניות הנפט, רובן מדינות "ציר הרשע", כמו איראן, שהמטה שלו ממוקם בווינה, שדואג לווסת את ההיצע באופן הפוך לביקושים, כדי לשמור על רמת מחירים גבוהה.

המהלך הזה מממן למעשה את המלחמה נגד אוקראינה ואת ההתחמשות האיראנית. המחירים הגבוהים גרמו, בין היתר, למצרים לנקוט בצעד חריג של ייבוא גז נוזלי. מצרים חוששת מאוד ממשבר אנרגיה לקראת הקיץ ונערכת מבעוד מועד. מדובר במדינה בעלת עתודות נפט גדולות, אך יכולת ייצור אפסית.

כפי שפורסם לאחרונה ב"ערוץ הכלכלה", ישראל נהנית במקרה זה מההזדמנות להעלות את היקף ייצוא הגז הטבעי למצרים, למרות המלחמה והמתיחות שבצדה.

ג'ו ביידן, נשיא ארה"ב | צילום: שאטרסטוק

לממשל ביידן יש מעט מאוד השפעה על מדיניות אופ"ק כיום, בניגוד לנשיא הקודם, דונלד טראמפ, שהצליח להפעיל לחצים על הקרטל ולמנוע ממנו להעלות מחירים. הוא עשה זאת בין היתר על ידי הסכמים שונים עם סעודיה וכן על ידי הגברת התפוקה בארה"ב. ארצות הברית היא מפיקת הנפט הגדולה בעולם, כ-16% מסך התפוקה העולמית, אך מרבית התפוקה מנוצלת לשימוש פנימי.

סעודיה היא השנייה בגודלה – תפוקה של 14% מסך התפוקה העולמית וקרוב אליה מצויה רוסיה. קרטל הנפט מתהלך על חבל דק מאוד, שכן העלאת מחירי הנפט מוסיפה לאטרקטיביות של הגז הטבעי ושל האנרגיות המתחדשות ומעבר לחלופות עשוי להיות ארוך טווח. אך עד כה הקרטל העדיף להקטין כמויות ובלבד שלא יאלץ להוריד מחירים.

תעשיית הנפט | צילום: שאטרסטוק

מעניין לציין, שלמרות החלופות לנפט שהתפתחו בעשורים האחרונים צריכת הנפט ממשיכה לגדול מדי עשור. אוניות, מטוסים ומכוניות עדין מונעים על ידי נפט. שיעור החדירה של המכוניות החשמליות זניח בראייה גלובלית. כך שלמעשה החלופות מתקזזות עם הגידול בביקוש והגידול באוכלוסייה.

אז עד כמה יעלו עוד מחירי הנפט? אנליסטים מעריכים שהוא עשוי להגיע עד ל-100 דולרים לחבית, אך בדרך רוסיה עלולה להישבר, כמו בעבר, ולהפר את החלטת הקרטל כדי ליהנות מרווחים גדולים יותר.

שתפו כתבה זו:

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן