בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר תביעה ייצוגית נגד רשות המיסים בגין חישוב מס שבח ממכירת דירה שהושכרה למגורים במסלול הפטור ממס. בית המשפט קבע כי מדובר בעניין בעל חשיבות ציבורית והיא רלוונטית להרבה מאוד אנשים שמהם גבתה רשות המיסים מס שבח ביתר.
לטענת מגיש התביעה מדובר בסכום של כ-960 מיליון שקל, שיש להשיב לכלל התובעים. לטענתו הנזק שנגרם לכלל הקבוצה שהשתתפה בתביעה הייצוגית הוא כ-50 מיליון של לתקופה של שנתיים והוא גדל בכל שנה ב-25 מיליון שקל.
התביעה שהוגשה מתייחסת לאופן חישוב מס שבח ממכירת דירה שהושכרה למגורים במסלול הפטור ממס, הנושא כבר נידון בבית המשפט באפריל 2021, אז התובע שרכש דירה לצורך השכרה ב-1996 בכחצי מיליון שקל, הוא מכר את הדירה אחרי 23 שנים במחיר של 900 אלף שקל, לאורך השנים התובע השכיר את הדירה בסכום נמוך יותר מתקרת הפטור ולכן היה פטור ממס הכנסה על הכנסות מהשכרת הדירה.
בדצמבר 2019 נערכה שומת מס שבח, ואז הופחת רכיב הפחת משווי הדירה סכום של כ-108 אלף שקל, המשמעות של זה היא שמס השבח היה 19,646 שקל. התובע שילם את המס שבח וויתר על המסלול הקבוע שנקבע בחוק והתעקש על כך שעמדת רשות המיסים שגויה כיוון שהיא מגדילה את מס השבח. אחרי ששילם את הסכום החליט התובע על הגשת תביעה ייצוגית לכלל הציבור שנגבה ממנו כספים ביתר.
רשות המיסים מצידה החליטה כי גם במסלול הפטור המלא יש להפחית משווי הרכישה פחת ובכך להגדיל את מס השבח ממכירת הדירה, הדבר נקבע כבעייתי מכיוון שהוא פוגע בהטבת המס ממנה נהנה בעל הדירה במסלול הפטור המלא.
בית המשפט אישר את התביעה כתביעה ייצוגית וקבע כי יש להשיב את כספי המיסים שנגבו שלא כחוק. על פי פסיקת בית המשפט, אין לנכות פחת בעת חישוב מס השבח על מכירת דירות מגורים שהושכרו בפטור ממס הכנסה על דמי שכירות, זאת בניגוד לעמדת רשות המיסים.