ארגון המדינות המפותחות (OECD) פירסם היום תחזית קודרת לכלכלה הישראלית. הארגון הוריד את תחזית הצמיחה של ישראל לשנת 2024 לרמה של 0.6% בלבד, שמשמעותה צמיחה שלילית לנפש. זאת, בהשוואה לתחזית הקודמת במאי השנה שעמדה על 1.9%.
גם בשנת 2025 ה-OECD הוריד את תחזית הצמיחה באופן דרמטי מ-4.6% ל-2.4% בלבד. בנוסף, העלה הארגון את תחזית האינפלציה ל-3.1% ב-2024 ול-3.6% ב-2025 – רמות הגבוהות מיעד יציבות המחירים הממשלתי (1%-3%), זאת, לעומת תחזית מקורית של 2.5% שניתנה במאי האחרון.
כלכלני ה-OECD כותבים כי הוצאות הביטחון ממשיכות להישאר גבוהות ומניחים כי נורמליזציה חלקית בסביבה העסקית תאפשר התאוששות ביצוא ובצריכה הפרטית מאמצע 2025. לדבריהם, "המחסור בכוח אדם מגביל בנייה ומגביר לחצים אינפלציוניים. סיכונים מרחפים: החרפת הסכסוך הצבאי תכביד עוד יותר על הפעילות ועל הגירעון התקציבי שכבר גבוה. מנגד, הירגעות מהירה עשויה לשחרר ביקושים כבושים".
"מדיניות פיסקלית צריכה לפעול להפחית את הגירעון באופן הדרגתי בשנים הקרובות", מזהירים כלכלני הארגון. "נדרש גידול בהכנסות כדי לממן הוצאות הגנה גבוהות באופן קבוע תוך התמקדות בהוצאות מרכזיות, הכוללות חינוך והשקעה ציבורית. המדיניות המוניטרית צריכה להישאר מרסנת כדי להבטיח חזרת האינפלציה לטווח היעד. הגעה של עובדים זרים רבים וחידוש היתרי עבודה לפלסטינים יפחיתו מחסור בכוח אדם".
עוד צוין שהתנאים הכלכליים מושפעים עמוקות מהמצב הביטחוני שמשפיע גם על הסחר החיצוני של ישראל. "החרפת המתחים מאמצע 2024 פגעה בסקטור ההייטק ועצרה את המומנטום של מניות ההייטק. תיירות נכנסת נותרת כמעט בלתי קיימת", נכתב.
מדובר בתחזיות קודרות ביחס לאלה שניתנו על ידי הכלכלנים המקומיים. כך, למשל, לפי התחזית האחרונה של חטיבת המחקר של בנק ישראל אשר ניתנה באוקטובר התוצר צפוי לצמוח בשנת 2024 בשיעור של 0.5% ובשנת 2025 ב-3.8%.
תחזית האינפלציה של ה-OECD גבוהה מהתחזיות בשוק הריביות המקומי, כאשר מרבית הכלכלנים מעריכים כי האינפלציה ב-12 החודשים הבאים תתכנס לטווח היעד של בנק ישראל ותעמוד על 2.5%-2.7%. זאת, בהנחה כי הלחימה בכל החזיתות תסתיים במהלך 2025 והשקל ימשיך להתחזק.