לפי דוח עסקאות מקיף שערכה פאהן קנה Grant Thornton Israel, שוק העסקאות הפרטי בישראל מציג סימני התאוששות משמעותיים במחצית הראשונה של השנה, למרות האתגרים הכלכליים והביטחוניים המתמשכים.
הדוח מצביע על עלייה של 14% במספר העסקאות ו-25% בהיקפן, בהשוואה לשנה שעברה, עם 163 עסקאות בהיקף כולל של 8.6 מיליארד דולר.
לדברי שלומי ברטוב, מנכ"ל פאהן קנה יועצים GT Israel, "שוק העסקאות הפרטיות ממשיך להיות מנוע צמיחה משמעותי לכלכלה הישראלית, למרות האתגרים הרבים. במחצית הראשונה של השנה, ראינו עלייה של 14% במספר העסקאות ו-25% בהיקפן בהשוואה לשנה שעברה.
זה מעיד על חוסן מרשים, במיוחד לאור המצב הביטחוני. יש לנו יותר מ-1,000 חברות ישראליות שגייסו בין 5 מיליון דולר למיליארד דולר בשנים האחרונות, ואנו צופים לעוד לא מעט אקזיטים בעתיד הקרוב".
האמריקאים והבריטים מובילים בהשקעות
עוד עולה מנתוני הדוח, כי כ-80% מהעסקאות הן בעלות אוריינטציה טכנולוגית, מה שמחזק את מעמדה של ישראל כמעצמת הייטק. ענף הטכנולוגיה היה הפורה ביותר, עם 90 עסקאות בהיקף של כ-4.9 מיליארד דולר.
ענף ה-Consumer Ncycl, הכולל חברות שפחות מושפעות מתנודות מחזוריות עסקיות, הציג גם הוא ביצועים מרשימים עם 35 עסקאות בהיקף של כ-1.5 מיליארד דולר.
ברטוב מוסיף: "עסקת הענק של חברת Wiz מראה שישראל על הגל הנכון. למרות המצב המאתגר, היו עסקאות משמעותיות ויש עניין מתמשך בטכנולוגיה הישראלית. כחלק מניהול סיכונים, אנו רואים חברות ישראליות מרחיבות פעילות לחו"ל, אך זה לא מפחית מערכן. היוניקורנים שנבנו בישראל במשך השנים האחרונות צפויים להפוך לעסקאות אמיתיות בקרוב".
"חברות שגייסו סכומים משמעותיים ב-2021 הצליחו לצלוח את המשברים, וחלק ניכר מהן צפויות להיות האקזיטים וההנפקות הבאות של השוק הישראלי".
משקיעים זרים, בעיקר אמריקאים, ממשיכים להוביל בהשקעות בחברות ישראליות, עם 71 עסקאות בהיקף של כ-2.6 מיליארד דולר. לעומת זאת, משקיעים ישראלים ביצעו 45 עסקאות בהיקף של כ-1.7 מיליארד דולר. המשקיעים הבריטים נמצאים במקום השלישי עם 18 עסקאות בהיקף של כ-0.8 מיליארד דולר.
מעניין לציין כי כ-60% מההשקעות של משקיעים ישראלים נעשות בחו"ל, בעיקר באירופה ובארצות הברית. בפאהן קנה מעריכים שהסיבות לכך מגוונות וכוללות חוסר ודאות ביטחונית וכלכלית בישראל, חיפוש אחר תשואות גבוהות יותר בחו"ל, ואולי אף חששות מהרפורמה המשפטית המתוכננת בישראל.
ישראל בין המובילות ב-OECD
למרות האתגרים, ישראל שומרת על מקום ה-11 ב-OECD מבחינת כמות העסקאות ומקום ה-13 מבחינת היקפן, עדות נוספת לאמון המתמשך של משקיעים זרים בפוטנציאל הצמיחה של המשק הישראלי.
הדירוג הגבוה מציב את ישראל כאחת המדינות המובילות ב-OECD מבחינת פעילות עסקית ביחס לגודלה.
גם הבורסה הישראלית מציגה סימני התאוששות מרשימים. לאחר ירידה חדה ב-7.10, שהובילה לצניחה של כ-7% במדד ת"א 35, הבורסה הפגינה חוסן והצליחה להתאושש במהירות יחסית.
במהלך החודשים שלאחר מכן, מדד ת"א 35 טיפס בכ-16% ורשם עלייה של כ-13.5% ב-12 החודשים האחרונים.
הבורסה מפגינה עצמה במלחמה
הגיוסים בשוק המניות הסתכמו בכ-3.6 מיליארד שקל, בדומה לגיוס בתקופה המקבילה אשתקד. מתוך סכום זה, כ-0.5 מיליארד שקל גויסו על ידי שלוש חברות חדשות שביצעו הנפקות ראשוניות לציבור.
האינפלציה בישראל מתמתנת ועומדת על 2.8% ב-12 החודשים האחרונים, בדומה למגמה במדינות מפותחות נוספות. תחזיות אנליסטים מצביעות על ירידה נוספת באינפלציה עד לרמה של כ-2% בסוף שנת 2026.
בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה בהחלטתו האחרונה, אך צפויה הורדת ריבית הדרגתית עד לרמה של כ-3.25% ברבעון השלישי של שנת 2026.
הגלובליזציה דו-כיוונית
ברטוב מסכם: "חשוב לזכור שאנחנו חלק משוק גלובלי – לא רק שכספים זרים מגיעים לישראל, אלא שחלק ניכר מהמשקיעים הישראלים פועלים בחו"ל. זו דינמיקה חיובית שתורמת לחוסן הכלכלי שלנו בטווח הארוך.
למרות האתגרים הרבים, הנתונים מראים כי הכלכלה הישראלית ממשיכה להפגין חוסן ולמשוך השקעות משמעותיות, מה שמבטיח המשך צמיחה וחדשנות בשנים הקרובות".