הלילה העימות: מה יקרה לכלכלה האמריקאית אם טראמפ או האריס ינצחו?

הלילה, קמלה האריס ודונלד טראמפ ייפגשו בפעם הראשונה לעימות בפילדלפיה כשהכלכלה היא מוקד העניין • לגישות המנוגדות של הסגנית והנשיא לשעבר עשויות להיות השפעות מרחיקות לכת על הכלכלה האמריקאית והגלובלית

העימות הנשיאותי הקרוב בין האריס לטראמפ ברשת ABC | צילום: שאטרסטוק

קמלה האריס ודונלד טראמפ ייפגשו לראשונה פנים אל פנים הלילה (בין שלישי לרביעי) וזוהי הזדמנות להציג את החזונות השונים בתכלית שלהם עבור ארה"ב לאחר קיץ של קמפיין הפכפך וסוער במיוחד.

האירוע שישודר ברשת ABC, יציע לאמריקאים את ההסתכלות המפורטת ביותר על הקמפיין שהשתנה באופן דרמטי מאז העימות האחרון ביוני לאחר שהנשיא ג'ו ביידן פרש מהמרוץ.

בסקרים מהחודשים האחרונים, האמריקאים ציינו שהכלכלה היא הדאגה העיקרית שלהם כשהם באים להצביע בבחירות.

התמודדות עם אינפלציה גבוהה במשך שנים תשפיע באופן מהותי על הסבב הזה. למרות שהאינפלציה התקררה באופן משמעותי מאז הגיעה לשיא של 40 שנה ב-2022, האמריקאים משלמים כ-20% יותר עבור סחורות ושירותים כעת בהשוואה לפני המגיפה, על פי נתוני מדד המחירים לצרכן.

מהצד השני, שוק העבודה, שהיה מקור הכוח הגדול ביותר בכלכלת ארה"ב לאחר המגיפה, מלא בסימני אזהרה. שיעור האבטלה קרוב לשיאים של שלוש שנים, והמעסיקים מצמצמים בגיוס עובדים, כאשר מספר המשרות הפתוחות ברחבי המשק יורד לאחרונה לרמה הנמוכה ביותר מאז ינואר 2021, על פי נתוני משרד העבודה.

סגנית הנשיא קמלה האריס והנשיא לשעבר דונלד טראמפ הציבו על השולחן הצעות מדיניות שונות בתכלית, שאותן הם אמורים להדגיש במהלך הדיון הנשיאותי היום בלילה. לגישות המנוגדות שלהם עשויות להיות השפעות מרחיקות לכת על הכלכלה.

בעוד ברור מהי גישתו של דונלד טראמפ לגבי הכלכלה, גישתה של האריס לא ממש ברורה והעימות היום יאפשר לה להציג את עמדותיה ולהסיר את העמימות סביב דעותיה שנותרו לא ברורות.

הנשיא לשעבר דונלד טראמפ | צילום: שאטרסטוק

אינפלציה ותעסוקה

מדיניות המכסים של טראמפ תגבה באופן שנוי במחלוקת מסי יבוא גבוהים באופן דרמטי על כמעט כל דבר שנכנס לנמלי המדינה מחו"ל. זה יכול להעלות את הכנסות לממשלה – אבל זה יכול גם לגרום לאמריקאים לשלם מחירים גבוהים יותר עבור סחורות ושירותים.

כלכלני גולדמן זאקס העריכו כי כל עלייה של נקודת אחוז בשיעור התעריף האפקטיבי עשויה להעלות את אינפלציית הליבה כפי שנמדדת על ידי מדד המחירים לצריכה אישית בעשירית האחוז. וטראמפ מדבר על מכסים של 10% עד 20% על רוב הדברים מלבד סחורות סיניות – שיקבלו מכס של 60%.

כמו גם, טראמפ מבטיח לקדוח הרבה יותר נפט, עלות מרכזית לעסקים רבים, כדי להוריד מחירים – אבל יש אחת שנותרה פתוחה בעקבות ההבטחה הזו – אם זה בכלל אפשרי מכיוון שארה"ב כבר שואבת יותר נפט מכל מדינה בהיסטוריה.

בנוסף, טראמפ הבטיח כי אם יחזור לבית הלבן הוא יטפל בהגירה ההמונית למדינה אולם, זה עלול גם להוביל לאינפלציה גבוהה יותר, לפי כלכלנים, למרות שטראמפ טען לאחרונה שהמחירים "ירדו בצורה דרמטית ויורידו מהר" כתוצאה מכך.

לפי ה-CNN, אפילו גירוש של 1.3 מיליון עובדים, יהיה "הלם אינפלציה" שיעלה את האינפלציה ב-1.3% לאחר שלוש שנים, על פי מחקר שהוצג במכון פיטרסון לכלכלה בינלאומית מאת הכלכלן האוסטרלי וורוויק מקיבין. התוצר המקומי הגולמי, המדד הרחב ביותר של כלכלת ארה"ב, יהיה נמוך ב-2.1%.

האריס הזהירה כי מערכת ההגירה "שבורה" והקמפיין שלה מתחייב באתר האינטרנט שלה להחזיר את הצעת החוק לביטחון הגבול הדו-מפלגתי. עם זאת האריס לא התחייבה לגירוש המונים כמו מה שטראמפ קרא לו.

זו הסיבה שגולדמן זאקס אמרו ללקוחות לאחרונה שהם מצפה רק ל"ירידה מתונה נוספת" בהגירה תחת נשיאות האריס.

בנק ההשקעות גולדמן סאקס | צילום: שאטרסטוק

ומה לגבי הגירעון?

לא משנה מי ינצח בנובמבר, רוב הכלכלנים צופים כי הגירעון התקציבי הפדרלי יגדל באופן משמעותי.

גירעון תקציבי מתרחש כאשר הממשלה מוציאה יותר מההכנסות שהיא גובה. נכון לעכשיו, ממשלת ארה"ב נמצאת בגירעון תקציבי של 1.5 טריליון דולר, לפי נתוני משרד האוצר.

מודל התקציב הלא מפלגתי של פן-וורטון צופה שהוא יגדל ל-2.1 טריליון דולר עד 2034 אם הסטטוס קוו יישמר.

שתפו כתבה זו:

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

דילוג לתוכן