תחזיות מזג אוויר ארוכות טווח ידועות לשמצה בשל היותן לא מדויקות, אך מאמר חדש בכתב העת Weather and Climate Dynamics מציע שקצב ההמסה של מדף הקרח של גרינלנד יכול לחזות את מזג האוויר הצפוי בקיץ באירופה, כך לפי פרסום ב"גרדיאן".
יש לציין כי שרשרת האירועים מורכבת וגורמים אחרים עלולים להפריע, אבל לדברי ד"ר מרילנה אולטמנס מהמרכז הלאומי לאוקיאנוגרפיה בבריטניה, המחברת הראשית של המחקר, זה הולך בערך כך: תנאים חמים בגרינלנד מביאים יותר מי נמס קרחונים לאוקיינוס האטלנטי. בהיותם קלים יותר ממי הים, מים אלו יושבים על גבי האוקיינוס ומפחיתים את חילופי החום בין האוויר לים. זה מוביל לרוחות חזקות יותר באזור מי ההמסה. בחורף, הרוחות מייצרות תזוזה צפונה בזרם הצפון-אטלנטי מה שגורם להרחבה של זרם הגולף.
בקיץ הבא, הרוחות עוקבות אחר כיוון הזרם ומופנים צפונה. זה עוזר ליצור את הסוג של תנאי זרימה אטמוספריים בקנה מידה גדול שמביאים מזג אוויר חם ויבש יותר על אירופה. ד"ר אולטמנס אומרת שניתן להשתמש במיקום, היקף וחוזק של אירועי מים מתוקים כדי להעריך את הדפוס הבא של מזג אוויר חם ויבש על פני אירופה.
"בהתבסס על שרשרת האירועים שזוהתה, אנו מצפים שתנאי האווירה באוקיינוס יהיו נוחים לקיץ חם ויבש יוצא דופן מעל דרום אירופה השנה", אומרת ד"ר אולטמנס.
בשנת 2022, פורסם מחקר בכתב העת Climate Nature ובו החוקרים הזהירו כי המשך פליטת גזי חממה יעלה באופן חד הרבה יותר את מפלס פני הים כתוצאה מהמסת הקרחונים באי הגדול ביותר בעולם, גרינלנד, שנמצאת בצפון האוקיינוס האטלנטי. המסת שכבות הקרח, הנמצאות בשולי הקרחונים הגדולים בגרינלנד, יגרמו לעלייה של כ-27 ס"מ במפלס פני הים ברחבי העולם, זאת ללא קשר לצמצום פליטות גזי החממה.