הרפורמה עובדת: רווחי חברת החשמל זינקו; קושי לגבות חוב של 1.9 מיליארד

החברה הרוויחה מהפעלת הרשת 3.7 מיליארדי שקלים • הרווח הנקי של החברה גדל בכ-24% ל-2.23 מיליארד שקלים. יחד עם זאת, המדינה גוררת רגליים בשנים האחרונות בכל הקשור לקיזוז כספים מהרשות לטובת החוב העצום שלה לחברת החשמל

חברת החשמל | צילום: שאטרסטוק

הדוחות הכספיים לרבעון האחרון של 2023 ולשנה כולה עולה שרפורמת החשמל כבר עושה טוב לחברה: הכנסות החברה זינקו ל-24.69 מיליארדי שקלים בשנה – 6.5% יותר משנה קודמת. הרווח מהפעלת מערכת החשמל, שלפי הרפורמה אמור להיות מוקד הרווח הכמעט בלעדי של החברה, הסתכם ב-3.7 מיליארדי שקלים, זינוק של כ-450% משנה קודמת. הרווח הנקי של החברה גדל בכ-24% ל-2.23 מיליארד שקל.

אלא שהרווח הזה יכול היה להיות הרבה יותר גדול, אם חברת החשמל לא הייתה מייצרת חשמל חינם למזרח ירושלים ולרשות הפלסטינית בשנים האחרונות, שכן אלה חבות לה יותר מ-1.9 מיליארדי שקלים. חברת החשמל מציינת בדוחותיה את הפעולות שהיא נקטה לאורך השנים לגביית החוב, אך היא כבר משלימה עם העובדה שמרביתו נחשב חוב אבוד. מרבית החוב, 1.18 מיליארד שקל, נצבר עד לשנת 2016, אך מאז החברה המשיכה לספק חשמל לבעלי החוב ורק ב-7 באוקטובר החברה ניתקה את אספקת החשמל מרצועת עזה.

מפירוט השתלשלות העניינים לגביית החוב של החברה עולה, כי החברה המזרח ירושלמית (חמ"י) והרשות הפלסטינית לא עומדים בפירעון חובותיהן, וגם לא בהסדרי התשלום, שכללו הפחתות משמעותיות מחוב חברת החשמל.

בגין החוב שנצבר עד לסוף הרבעון השלישי של 2016, חברת החשמל הגיעה עם הרשות להסדר פריסה ל-48 תשלומים, תוך הפחתה של הריביות. הרשות החלה לשלם את התשלומים אחרי ההסדר, אך קיץ 2022 היא לא העבירה תשלומים של 12 מיליון שקל בחודש, שנקבעו בהסכם. החברה המזרח ירושלמית העבירה לחברת החשמל בקשות להפחתות חוב, אך אלה סורבו על ידי חברת החשמל, שדרשה לקיים את ההסכם שהגיעו בדין. בעקבות כך חמ"י החליטה באופן חד צדדי לקזז 25% מהתשלומים והחלה להעביר 75% מהחוב החודשי בלבד, למרות התנגדותה של חברת החשמל.

חברת החשמל פונה מדי פעם לרשויות המדינה בדרישה לקזז מהכספים המגיעים לרשות לטובת החוב, אלא שרק בספטמבר האחרון האוצר נענה לדרישת הקיזוז, לגבי חובות שלא שולמו 90 יום. אלא שהדרישה שהפנה יו"ר החברה לשר האוצר, לקיזוז עמוק יותר לטובת החוב, לא נענתה בחיוב לפי שעה. הפעולה המשמעותית שנעשתה, כאמור, הייתה עם פרוץ המלחמה, כששר האנרגיה דאז, השר אלי כהן, דרש לנתק את אספקת החשמל לרצועה.

שתפו כתבה זו:

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן