הבנקים בישראל שיווקו בנובמבר משכנתאות בהיקף 7.96 מיליארד שקל – עלייה של 15.2% לעומת החודש הקודם ו-45% בהשוואה לחודש המקביל אשתקד. כך עולה מנתוני המפקח על הבנקים בבנק ישראל.
רובי שטיינברג מציין כי הגידול נובע מהתאוששות בפעילות בענף הדיור, ובחלקו גם כתוצאה מהגידול בהיקף משכנתה ממוצעת וכניסתם של רוכשי דירות לשוק – בעקבות מבצעי המימון המאפשרים רכישת דירה בהון עצמי נמוך, תוך הגדלת שיעורי המינוף בשלבים הראשונים של רכישת הדירה.
במהלך 11 החודשים הראשונים של השנה שיווקו הבנקים משכנתאות בהיקף כולל של 74.9 מיליארד שקל, גידול של 22.6% בהשוואה לשנה הקודמת.
היקף הלוואות "בוליט" ו"בלון" שנתנו הבנקים בנובמבר, בעיקר לצורך מימון מבצעי דחיית התשלומים, הסתכם ב-1.4 מיליארד שקל – עלייה של 27% לעומת החודש הקודם. הלוואות אלה הסתכמו ב-17% מסך המשכנתאות שנתנו הבנקים.
מוסיפה כי שבי שמר, מנהלת החטיבה הקמעונאית בבנק מזרחי-טפחות, התייחסה בוועידת עיר הנדל״ן באילת לשוק הדיור ואמרה: ״התחזית למחירי הדיור בשנה הקרובה היא שמחירי הדיור יעלו בשיעור של 5%. המשך התאוששות המשק וציפיות להורדת ריבית יעלו את הביקוש לרכישת דירות ועליית הביקוש, לצד היקף בנייה נמוך, יובילו לירידה במלאי הדירות ויתמכו בעליית מחירים".
שמר פירטה את הסיבות שיובילו לעליית המחירים: מימון פרויקטים על ידי הקבלנים, מחסור בעובדים בעקבות המלחמה, קצב נמוך של גמר בנייה, שחרור ביקוש כבוש בעקבות חזרת רוכשים פוטנציאליים לשוק הדיור ושינויים בהעדפות הציבור בנוגע לרמת המגורים בעקבות השלכות המלחמה.
עוד אמרה שמר בהרצאתה בוועידה: ״צפויה עלייה בשיעור של 9% בהיקף העסקאות בשוק הדיור, כתוצאה משיפור בתנאי המימון ועל רקע שחרור ביקוש כבוש בקרב משפרי הדיור. עם זאת, היקף העסקאות עדיין יהיה נמוך ביחס לממוצע בשנים שקדמו למלחמה ומשקל המשקיעים בשוק יירד בעקבות צעדי מיסוי. לפי התחזית שלנו, אנו צופים כי היקף הביצועים בשוק המשכנתאות, צפוי לעלות בשנת 2025 לרמה של כ-105 מיליארד שקל – גידול של 16% בהשוואה לשנת 2024. זאת בהשפעת גידול במספר העסקאות ועלייה שנתית ברמה הממוצעת של מחירי הדיור".
עלייה במבצעי קבלן
בהתייחס למבצעי הקבלנים, אמרה שבי שמר: "אנחנו עדים בשנה האחרונה לגידול במבצעי הקבלן של 10/90, 20/80 וכיו"ב ולדיון הציבורי והתקשורתי בנושא. ועדיין חשוב לזכור שני דברים: החלק היחסי של המבצעים הללו בביצועים החודשיים השוטפים של המערכת הבנקאית בכלל ושלנו בפרט, עדיין נמוך יחסית. ויותר מכך: אנחנו כבנק הגדול בשוק המשכנתאות מקיימים בכל מקרה כזה תהליך חיתום מוקפד ויסודי, עם הסתכלות קדימה על מכלול מרכיבי הסיכון – למועד שיבוא לבנק כדי לקבל משכנתה, וכן ואת יכולתו לעמוד בהחזרים החודשיים לאורך שנים. הפעילות שלנו בתחום הזה מדודה וסלקטיבית ואנחנו יודעים לגדר את הסיכונים".
עוד הוסיפה שמר: ״כמות היתרי הבנייה הגבוהה שניתנו בשנים האחרונות והצורך בשיקום מבנים יתמכו בגידול קצב התחלות הבנייה בשנה הקרובה ונתחיל לראות התאוששות וחזרה למספרים של שנת 2023. לפי התחזיות בענף, נראה בשנת 2025 כ-60 אלף התחלות בנייה וכ-76 אלף היתרי בנייה. שיפור מסוים במחסור בעובדים וירידה במלאי הדירות יגבירו את הוודאות בענף. בנוסף, בעקבות הקלת מגבלת כוח האדם שתושפע מקצב גבוה של התחלות בנייה, אנו צופים סדר גודל של 55 אלף פרויקטים בגמר בנייה".