בעקבות המצב הביטחוני: המדינה תפצה חקלאים – אך יש לכך תנאים

משרד החקלאות ורשות המסים חתמו הסכם לפיצוי מגדלי מטעים ופירות הדר • לפי המתווים שסוכמו, המגדלים יקבלו פיצויים על אובדן יבול ורווח בתקופת המלחמה

גידול הדרים, צפון הארץ | צילום: שאטרסטוק

משרד החקלאות ורשות המסים גיבשו מסלולי פיצוי ייעודיים למגדלי מטעים ופירות הדר בגין אובדן יבול ורווח בשל אי קטיף או קטיף חלקי, בעקבות המצב הביטחוני.

המסלולים יחולו על הענפים: תפוחים, קיווי, אבוקדו, בננה ופירות ההדר. הפיצוי יינתן על בסיס חישוב שנקבע מראש לדונם ולסוג הגידול. באזורי הלחימה עד 9 ק"מ בצפון ועד 7 ק"מ בדרום, המגדל יהיה רשאי לדרוש את הפיצוי המלא והתוספות לפי המתווה, לאורך כל עונת שיווק ההדרים לפי הזנים השונים.

חקלאים אשר נמצאים בטווח 20-7 ק"מ באזור העוטף, יהיו רשאים לקבל את מלוא הפיצויים, על הזנים שמועדי סיום הקטיף שלהם הוא עד ינואר 2024, כולל זנים שמועד הקטיף שלהם מאוחר מכך, החקלאי יוכל לתבוע עבורם פחת עודף בלבד לגבי כל עונת הגידול, לאור ההכרה בכך שהפחת המוגדל נגרם כתוצאה מהטיפול החלקי שנגזר בגלל המלחמה.

חקלאות ישראלית | צילום: שאטרסטוק

על פי נתוני משרד החקלאות, בשטח שעליו יחול ההסכם מצויים כ-60 אלף דונם המשמשים לגידול הדרים (50 אלף בדרום ו-10 אלף בצפון). הפיצוי יתבסס על אובדן הכנסה לדונם, שנובע גם מפחיתה ביבול, פחיתה באיכות ופחיתה במחיר כתוצאה מפגיעה באפיקי יצוא ושיווק, אי השקיה, חוסר טיפול במזיקים ובפחת.

בשל מחסור בידיים עובדות והקושי לבצע טיפולים במטעים בגלל מגבלות שהטיל הצבא – מדובר בנזק מתמשך לענף, עונת הקטיף עדיין לא הסתיימה וגם המלחמה נמצאת בעיצומה. אולם, הפיצוי מתייחס רק לנזק העקיף לעונה הנוכחית ואינו מתייחס לנזק עתידי, שעלול להתבטא בעונה הבאה, כתוצאה מאי הטיפול.

בננות | צילום: שאטרסטוק

בענף הבננות, לאור מצב המטעים, בחלקם יאלצו המגדלים לעקור את המטע ולהמתין מספר שנים עד שניתן יהיה לחדש את הנטיעה. מדובר במטעים צעירים מתחת לשבע שנות גידול. בגין אובדן הרווח בשנים אלו יינתן למטעים שיעקרו פיצוי בסך 15,750 ₪ לדונם.

שתפו כתבה זו:

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן