מדינת ישראל ביצעה לאחרונה הנפקה פרטית נוספת של אג"ח, רביעית במספר, בשוק ההון הברזילאי, בסך של 2.3 מיליארד ריאל (כ-460 מיליון דולר לפי שער החליפין באותה עת).
הגיוס הנוכחי מצטרף להנפקות בינואר, בפברואר ובמאי, ובסך הכל הונפק חוב פרטי במטבע הריאל בסך 3.3 מיליארד דולר.
ההנפקה היא לתקופה של ארבע שנים, עם מועד פירעון ב-22 בנובמבר 2028. הריבית על האג"ח קבועה ומשולמת רבעונית, והתשואה המשוקללת למשקיעים עומדת על 5.278% במונחי דולר.
את ההנפקה ביצע אגף החשכ"ל במשרד האוצר באמצעות מנגנון שבו הקרן והריבית משולמות בדולר, למרות שהאג"ח נקוב בריאל – המעניק למשקיעים הגנה על שערי המטבע, לצד חשיפה של ישראל לתנודתיות בשוק המט"ח.
מספר ימים אחרי מועד ההנפקה קרס הריאל מול הדולר – משער של 5.7 ריאל ל-6.1 ריאל – פיחות של 7% תוך שעות בודדות, על רקע חוסר אמון בממשלת לולה דה-סילבה, נשיא ברזיל.
אגף החשכ"ל התייחס להנפקה ולמשמעות הזעזוע בשער המטבע הברזילאי, וציין: "כחלק ממדיניות ניהול החוב הממשלתי, יחידת ניהול החוב באגף החשב הכללי מבצעת הנפקות חוב במטבעות שונים תוך פתיחת ערוצי גיוס נוספים וחשיפת משקיעים איכותיים לשוק הישראלי. בדומה להנפקות קודמות, יחידת החוב ביצעה לאחרונה הנפקה דולרית, צמודה לריאל ברזילאי, בעלויות גיוס אטרקטיביות".
לעומת ההנפקה בחודש מאי 2024 (אז החשכ"ל גייס 5.5 מיליארד ריאל – כ-1.1 מיליארד דולר) בתשואה דולרית של 5.68%, התשואה הנוכחית משקפת ירידה מסוימת – שייתכן ומעידה על שיפור בתנאי הגיוס או על שוק אטרקטיבי יותר עבור מדינת ישראל.
בהשוואה לשוק הפתוח באג"ח דולריות של מדינת ישראל, בה התשואה לטווח דומה עומדת על כ-4%-4.5%, מדובר על מחיר גבוה יחסית.
באגף החשכ"ל מציינים עוד כי המטרה המרכזית של המהלכים האלה היא גיוון בסיס המשקיעים, תוך חדירה לשווקים חדשים כמו ברזיל: "שווקים אלה מציעים יתרונות במונחים של נגישות למשקיעים מקומיים, ועבור המשקיעים השקעות מחוץ לברזיל, שעדיין נחשבות לבטוחות יותר ומאפשרות לגוון ולהפחית סיכון".